Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?

donderdag 25 januari 2024

De toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die nieuwe batterijen gaan bieden. De ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar snel op.

Zo lazen we vorige week over nucleaire batterijen van Chinese makelij (Betavolt) die liefst vijftig jaar energie kunnen leveren (Change.inc). Je kunt nog niet meteen naar de winkel rennen, want vooralsnog wordt er door de kleine ‘doosjes’ met behulp van diamant een heel beperkt vermogen geleverd: 100 microwatt. Ook hoopvol is een ontwikkeling, gemeld op hetzelfde platform, waarbij TNO biokoolstoffen weet te produceren uit organische reststromen. Die koolstoffen kunnen onder meer het grafiet uit batterijen vervangen. Scheelt weer een hoop mijnbouw en vernietiging van de aarde. En zo zijn er bijna dagelijks ontwikkelingen die betere batterijen dichterbij brengen.

In en om het huis

Of het nu de batterij in je volgende auto betreft of de ‘voorraadkast’ die de overtollige elektriciteit van je zonnepanelen gaat opslaan, in en om je huis gaat er van alles veranderen en batterijen vertolken daarin een voorname rol. De zoektocht naar de ultieme batterij in de gebouwde omgeving is al lang gaande en is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt.

Zout

In 2016 leek zout dé oplossing voor de batterij. Vanuit de Technische Universiteit Eindhoven zag de warmtebatterij het levenslicht en de spin-off ervan, Cellcius, werd sindsdien overladen met innovatieprijzen. Het wachten is echter nog op de ware doorbraak en entree op de markt. “Warmte opslaan in zout en die vervolgens via een thermochemische reactie weer vrijmaken zonder dat daarbij energie verloren gaat, dat is één ding. Maar een technologie en een apparaat ontwikkelen, waarbij dat proces op een rendabele manier in een echte woning kan worden toegepast, dat is toch een heel ander verhaal”, schreef TNO.

Fortona

De zoutbatterij van Fortona

Ondertussen zit de concurrentie niet stil, want de belangrijkste grondstof voor batterijen - lithium - kent ook zijn grenzen (vooral geopolitiek). Zo won de Nederlandse zoutbatterij FZSoNick (Fortona) eerder de Smart Storage Innovation Award (beurs Solar Solutions International). Deze batterijen, die worden geproduceerd in Italië en Zwitserland, zijn groen, veilig, niet-giftig en recyclebaar. Fortona richt zich met name op middelgrote bedrijven die kampen met netcongestie, het niet kunnen terugleveren van zonne-energie en het opvangen van piekbelastingen. Nadien voegde batterijbouwer Northvolt zich bij het gezelschap met ambities. Met hun zout-ionbatterij (ook weer zonder het beruchte lithium en kobalt) wil het Zweedse bedrijf zelfs marktleider in Europa worden, maar momenteel is er nog sprake van een ontwikkelfase (en geld ophalen cq. investeren).

Zand en water

Zout wordt al langer toegepast voor de opslag van elektriciteit in de scheepvaart, telecom en mijnbouw, en een werkende zoutbatterij in de bouwsector volgt vast wel. En anders is het een kleine stap naar zand. In Finland is al een zandopslag actief (7 meter hoge silo, 1000 ton zand, 600° Celsius), genoeg voor 8 MWh aan thermische energie.

waterreservoir in Berlijn foto Vattenfall
Een reusachtig waterreservoir als batterij voor Berlijn (foto Vattenfall).

Nog simpeler is opslag in water, wat op steeds grotere schaal wordt toegepast. Van de Blue Battery op de Delftse Green Village, de Sportcampus van Utrecht (DIA Groep) en het recent prijswinnende Nederlandse Aquabattery, tot een reusachtig reservoir in Berlijn (45.000 liter water, Vattenfall) en een compleet stuwmeer in het Zwitserse Nant de Drance. Daar wordt met twee reservoirs en een slim systeem van opslag en opwekking een efficiëntie van 80 procent bereikt!

Dit bericht is deels ontleend aan onze nieuwe Innovatiecatalogus 2024. Alle details over die speciale uitgave vind je hier.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug

15 dec 2023

Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp…

Lees verder »