Whitepaper: waarom constructieve kunststofvezels steeds vaker winnen van staal

woensdag 6 november 2019
Al decennialang wordt staal gebruikt als het gaat om het wapenen van beton. Dit gedachteloos blijven doen is echter het sluiten van je ogen voor de werkelijkheid, want vaak kan of moet het anders.

Beton kan worden beschouwd als synthetisch steen en wordt natuurlijk gebruikt als bouwmateriaal. Het bestaat uit een mengsel van grind, zand en water gebonden met cement. Wanneer beton is uitgehard heeft het een hoge druksterkte, maar een beperkte buig- en treksterkte. Reeds geringe buig- en trekkrachten zullen beton doen scheuren en uiteindelijk breken. Beton werd nuttiger als bouwmateriaal toen dit nadeel werd overwonnen door het gebruik van staalwapening, omdat het staal de trekbelastingen opneemt. Echter kleeft er aan de toepassing van traditionele wapening een aantal nadelen.


Staal heeft een hoge CO2-uitstoot, is gevoelig voor corrosie, verwerking is arbeidsintensief en wapening met staal voorkomt geen transportschade. Grote nadelen die eenvoudig opgelost kunnen worden door niet te blijven hangen in het verleden, maar te kiezen voor hedendaagse techniek in de vorm van de constructieve kunststofvezel. Waarbij ook nog aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd kunnen worden.

Whitepaper: waarom constructieve kunststofvezels steeds vaker winnen van staal