Strategisch Omgevingsmanager Eindhoven Internationale Knoop XL

Strategisch Omgevingsmanager Eindhoven Internationale Knoop XL

Werk mee aan één van de grootste en meest complexe ontwikkelingen van Nederland. Als Strategisch Omgevingsmanager ben je verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement rondom de gebieds- en infraontwikkeling Internationale Knoop XL en de ontwikkelingen langs de HOV4 lijn in Zuidwest Eindhoven. Een zeer uitdagende baan, waar je een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de stad en de Brainport Regio.

Het gebied rondom station Eindhoven Centraal wordt ingrijpend omgebouwd tot een aantrekkelijke omgeving met ruimte voor langzaam verkeer, groen, meer dan 9.000 woningen en ondergrondse bebouwing voor het busstation, bustunnels en fietsparkeervoorzieningen. Het voor deze opgave opgezette programma Eindhoven Internationale Knoop XL bestaat uit drie deelopgaven: Gebiedsontwikkeling Fellenoord, OV-Knoop en Stationsgebied Zuid. Deze deelopgaven hebben elk hun eigen projecten. Voor meer informatie bekijk: Toekomst multimodale knoop Eindhoven (youtube.com) en Zuidzijde: Stationsplein | OpenEindhoven.

Jouw rol

De rol van Strategisch Omgevingsmanager is nieuw binnen de organisatie. Je krijgt de verantwoordelijkheid om het brede omgevingsmanagement van het programma Knoop XL en de ontwikkelingen langs de HOV4 lijn verder op te bouwen en te laten floreren. Je begrijpt dat een gebiedsontwikkeling verder gaat dan alleen het opleveren van gebouwen en kan deze mensgerichte visie overbrengen op strategisch niveau.

Als strategisch Omgevingsmanager (SOM) organiseer en coördineer je de hoofdonderdelen van het omgevingsmanagement op programmaniveau. Het gaat dan om de identiteitsontwikkeling, placemaking, stakeholdermanagement, participatie, communicatie en conditionering. Ook ben je als SOM verantwoordelijk voor project overstijgende omgevingsissues naar de programmamanagers van Knoop XL en de ontwikkelas Zuidwest en ben je adviseur voor omgevingsaspecten naar de projectmanagers binnen de deelopgaven Fellenoord, OV-knoop en Stationsgebied Zuid. Daarnaast behoren tot je werkzaamheden:

 • Je verzorgt de aansturing en coördinatie van onderzoeken die op programmaniveau worden uitgezet ten behoeve van de planologische producten zoals omgevingsplan: verkeersonderzoeken, archeologie, bodem, watersystemen, luchtkwaliteit, etc.
 • Je verzorgt de afstemming van planologische procedures op programmaniveau: inhoudelijke afstemming tussen omgevingsplannen, congruentie van uitgangspunten in onderzoeken (bijv. verkeer, archeologie) en coördinatie van de m.e.r. procedure.
 • Je neemt deel aan het programmateam overleg en adviseert de programmabeheerser over de integrale planning van het programma en over de risico’s op programmaniveau.
 • Je stuurt het strategisch team (en daaronder georganiseerde werkgroepen) aan met wie je de verschillende aspecten binnen deze rol beheerst. Een deel van dit team is al ingevuld, maar het is aan jou om activiteiten die volgen uit jouw verantwoordelijkheden te organiseren.

Met wie doe je dat?

Je maakt onderdeel uit van het programmateam Internationale Knoop XL. Dat team bestaat uit een programmamanager en – beheerser en een te werven strategisch  technisch manager. Je stuurt het strategisch team aan waarmee je invulling geeft aan jouw verantwoordelijkheden. Je werkt verder nauw samen met de  projectmanagers binnen de deelopgaven en de adviseurs binnen de sector Beleid & Ontwikkeling.

Hoe maak jij het waar?

Je ziet snel wat er moet gebeuren én hoe. Je bent proactief, analyseert snel, hebt organisatievaardigheden en je hebt daardoor niet veel nodig om van start te gaan en de juiste aanpak te vinden. Als strategisch omgevingsmanager kom je in aanraking met meerdere partijen die zo elk hun eigen belangen hebben. Dat houdt in dat je vlot kunt schakelen en dat je je kunt inleven in anderen. Je bent tactisch sterk, omgevingsbewust en stelt alles in het werk om tot een goed eindresultaat te komen, waarbij je de politiek-bestuurlijke dimensie niet vergeet.

In elk geval heb je:

 • Je hebt een WO werk- en denkniveau en bij voorkeur een opleidingsachtergrond in een technische richting, zoals civiele techniek of bouwkunde.  
 • Je hebt minimaal 5 en bij voorkeur 10 jaar werkervaring als manager van grote, complexe infrastructurele projecten of (her)inrichting van openbare ruimte in de ontwerp- en uitvoeringsfase in een (grote) gemeente;
 • Je hebt bij voorkeur werkervaring met afstemming met vastgoedontwikkelaars;
 • Je hebt ervaring en/of affiniteit met systems engineering, raakvlakmanagement en BLVC;
 • Je schakelt met gemak tussen het strategische, tactische en operationele niveau van de opgave, gebruikmakende van verschillende leiderschaps- en communicatiestijlen;
 • Je weet in hectische tijden de rust en het overzicht te bewaren en straalt dit uit naar het team.

Wat bieden wij?

Met een baan waarmee je impact hebt op de stad en de gemeente Eindhoven. En een informele organisatiecultuur, waar oog is voor een goede werk- en privébalans. Verder mag je rekenen op onderstaande arbeidsvoorwaarden.

 • Een bruto maandsalaris van maximaal € 7.325,- op basis van een 36-urige werkweek. Het exacte salaris wordt afgestemd op de opleiding, kennis en ervaring die je meebrengt;
 • Een jaarcontract. Als we van beide kanten tevreden zijn, wordt het omgezet naar een vast contract;
 • 27 vakantiedagen per jaar (als je fulltime werkt). Hiernaast kun je ADV dagen opbouwen en zo in totaal ongeveer 10 weken verlof opnemen per jaar. Werk je in deeltijd, dan is dat natuurlijk naar rato;
 • Boven op je salaris krijg je ons Individueel Keuzebudget van 17,05 %. Dit houdt in dat er elke maand 17,05% van je bruto maandsalaris voor jou wordt gereserveerd. Dit kun je bijvoorbeeld inzetten voor de aankoop van verlofdagen of voor een fietsvergoeding. Ook kun je dit budget (deels) uit laten betalen;
 • Jouw reis met het ov vergoeden wij volledig. Reis je met de auto? Dan hebben we een reiskostenvergoeding van € 0,23 per (woon-werkafstand) kilometer vanaf 7,5 km tot en met 40 km enkele reis. Kom je met de fiets/e-bike of te voet? Dan vergoeden we € 0,23 per km zonder maximum. En voor iedere dag dat je volledig thuiswerkt ontvang je ook een vergoeding;
 • Een groot aanbod aan cursussen en trainingen via de Eindhoven Academie;
 • Hybride werken: een mooie mix van werken op een van onze locaties of vanuit huis. We bieden (thuis)werkfaciliteiten aan om je werkplek veilig en gezond in te richten. En voor iedere dag dat je volledig thuiswerkt ontvang je een vergoeding;
 • Gratis fruit in onze gebouwen en € 20,- per maand korting op een sportabonnement bij een aangesloten sportschool;
 • Toegang tot de digitale versie van het Eindhovens Dagblad en 8 uur per jaar om je in te zetten voor maatschappelijke activiteiten die bijdragen aan de stad.

Nieuwsgierig naar al onze arbeidsvoorwaarden? Bekijk https://www.werkenvooreindhoven.nl/over-ons/arbeidsvoorwaarden

Waar kom jij voor staan?

Eindhoven is dé stad van innovatie, technologie, design en vooral van toekomst. In het hart van onze snelgroeiende stad werken we met ruim 2700 collega’s vol energie aan een fijne stad om in te wonen, werken en recreëren. Met betrokken bewoners, partners en maatschappelijke instanties staan we samen voor onze stad.

Voor de meeste functies, zo ook voor deze functie, geldt dat hybride werken mogelijk is. Dit betekent minder reistijd en reizen. Breng je de juiste expertise mee, maar woon je wat verder weg? Dan nodigen we jou van harte uit om ook te reageren op deze mooie inhoudelijke uitdaging!

Diversiteit en inclusie vinden we heel belangrijk. Bij ons is ruimte voor iedereen. We zijn blij met de verschillen tussen onze medewerkers. Die hebben we het liefst net zo groot als die in onze stad en regio. Want juist doordat we verschillend zijn, maken we samen onze grote plannen waar. Wil je weten hoe het is om bij ons te werken? Lees dan de verhalen van onze medewerkers op www.werkenvooreindhoven.nl

Solliciteren?

Reageren kan tot en met 23 juni. Met vragen over de procedure of arbeidsvoorwaarden kan je terecht bij Bart van Woerkum, Corporate Recruiter via 06-42282464. Heb je nog inhoudelijke vragen? Frank van Swol, Programmadirecteur PSM staat je graag te woord via 06-13175803. In het kader van ons ‘Gelijke kansen beleid’ en onze objectieve selectieprocedure is de motivatiebrief geen onderdeel meer van ons selectieproces.

Acquisitie stellen we niet op prijs.