Project

Bamboe paviljoen toont potentie van duurzaam bouwen

In Kuala Lumpurs oudste park, de Perdana Botanical Gardens, is een openbaar paviljoen geopend. Dit Bamboo Playhouse ligt in het stedelijk hart van de hoofdstad en bidet zowel bewoners als bezoekers een leefbaar stukje groen in het centrum.

Het paviljoen is gebouwd op een eiland dat centraal in het park is gesitueerd en bestaat vrijwel geheel uit bamboe. Dit materiaal wordt zelden toegepast in Maleisische gebouwen, zo geeft bureau Eleena Jamil Architect aan.
 

Speelse rustplek

Het paviljoen kent een open structuur met verschillende platforms op meerdere lagen. Het ontwerp is geïnspireerd op de wakaf, een lokaal gebouw dat voornamelijk in dorpen te vinden is en dienst doet als een vrijstaand onderkomen waar men kan rusten. In feite is het ontwerp een verzameling van wakafs, waardoor een speelse structuur ontstaat.


Het paviljoen bestaat uit 31 identieke vloerplaten die op ogenschijnlijk willekeurige hoogtes zijn geplaatst. Dit creëert een gevarieerd driedimensionale topografie. Boven het vloeroppervlak zijn modulaire structuren van bamboe gemaakt waar men op kan zitten. Ieder plafond wordt ondersteund door een kolom die wat weg heeft van een boomstam.
 

Projectdetails

  • Architect: Eleena Jamil Architect
  • Locatie: Kuala Lumpur, Maleisië
  • Grootte: 320 m²
  • Opdrachtgever: Kula Lumpur City Hall
  • Jaar: 2015

Deel dit artikel