Project

Nieuwe Lievelderpoort waardige entree voor Groenlo

Deze zomer is de nieuwe brug over de stadsgracht en de stadspoort aan de Boompjeswal officieel geopend. De reconstructie van de Boompjeswal is onderdeel van het Programma Stad Groenlo, dat is samengesteld in nauwe samenwerking met Groenlose bedrijven en bewoners. De herinrichting van het historische centrum, met extra aandacht voor de Markt en de Boompjeswal, staat centraal in het hoofdartikel van de september-editie van Straatbeeld.

Aan weerskanten van de brug onthulden Peter te Plate (namens de Oudheidkundige Vereniging en de monumentencommissie) en Johan ter Braak als betrokken volger van de werkzaamheden de naam van de entree: ‘de Nieuwe Lievelderpoort’ die nu een mooie entree vormt van de Vestingstad Groenlo. Vanuit het Programma Stad Groenlo wordt de hele Boompjeswal opnieuw ingericht. Onderdeel daarvan is de grachtverbreding en de plaatsing van een nieuwe brug.


Unieke houten verkeersbrug 

In april is aannemersbedrijf Rouwmaat begonnen met de sloop van de oude Mattelierbrug. De nieuwe, bredere brug naar een ontwerp van Frans Beune, markeert de entree van de vestingstad. Deze historie vormt een leidraad in het hele binnenstadontwerp. De brug is uniek omdat de drukke verkeersbrug een houten brugdek heeft, met een sierlijke stalen constructie. Aan weerszijde van de brug, waar ooit de stadspoort stond, ontwierp Beune twee hoge kollommen van gebakken stenen, waar het voetpad over de Boompjeswal doorheen loopt. Aannemersbedrijf Rouwmaat heeft inmiddels ook de nieuwe beschoeiing geplaatst bij de gracht die wordt verbreed.


Grote betrokkenheid

Burgemeester Annette Bronsvoort benadrukte in haar openingstoespraak de grote betrokkenheid van de Grollenaren bij het hele project: “Deze prachtige nieuwe entree is tot stand gekomen dankzij de inzet en de medewerking van velen, waaronder in het bijzonder de inwoners zelf. Ik wil met name het ontwerpteam, de uitvoeringsgroep en de burgergroep bedanken. Een mooi resultaat van, voor en door Groenlo.”


Het programma Groenlo Stad

Voor het Programma Stad Groenlo 2012-2027heeft de stad zich geherdefinieerd; een opgave die de gemeente samen met de ondernemers en de bewoners heeft ingevuld. Vestingstad aan de Stadsgracht, stad van Grolsch, maar bovenal stad van de Grollenaren. Deze zomer werden de in het plan aangewezen QuickWins afgerond, waaronder de Boompjeswal en de Markt. De totale herinrichting is ook medegefinancierd door het bedrijfsleven en met subsidie van de provincie Gelderland.

 

In de september-editie van Straatbeeld leest u een uitgebreid artikel over de herinrichting van de historische kern van Groenlo. 

 

 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel