Project

Pixelwooncomplex creëert harmonie tussen park en woning

Met project 79 & Park van Bjarke Ingels Group (BIG) wordt een wooncomplex op harmonieuze wijze geïntegreerd in een groene omgeving in Stockholm. De 140 nieuwe appartementen worden als prefab houten units geplaatst en worden ieder voorzien van een daktuin die de ‘grens tussen park en gebouw’ moeten vervagen.

Het wooncomplex moet naast het Royal National City Park in de Gärdet stadswijk van Stockholm gerealiseerd worden. De woningen bestaan uit units die één tot zes slaapkamers tellen en in vier rechthoekige secties om een openlucht plein liggen. Onder de woningen wordt ruimte gecreëerd voor horecagelegenheden.


Verbonden daktuinen

De daken van de woningen, en daarmee de terrassen, lopen stapsgewijs af naar beneden. Zo groeien de daktuinen in elkaar over en creëert het groen natuurlijke barrières voor de privéterrassen. De woningen van glas en cederhout kijken uit over het Royal National City Park. “De noordoostelijke hoek ligt het verst van het park en heeft daarmee in vergelijking het slechtste uitzicht; deze woningen zijn dus omhoog getrokken voor een weids uitzicht,” aldus architectenbureau BIG. Opdrachtgever van het project is Oscar Productions.


Pixeluitstraling

Vanaf een afstand lijkt het wooncomplex op een ‘verzameling pixels’, zoals BIG het noemt. “Deze manipulatie geeft het niet alleen een organische expressie, het biedt ook een gecontroleerde en goedkope bouwwijze door het gebruik van prefab units met standaardgroottes.”


Bekijk ook een ander project van BIG, waarmee de zuinigste afvalverwerkingsfabriek wordt gerealiseerd, inclusief stoomringgenerator om de CO2-footrpint inzichtelijk te maken.

Deel dit artikel