Project

Grote make-over in centrum Ermelo

De openbare ruimte in het centrum van Ermelo nadert het einde van een grote make-over. Een van de laatste projectgebieden was het Raadhuisplein en de centrale winkelstraat (Stationsstraat).

De vernieuwing van de Stationsstraat is onderdeel van de Centrumontwikkeling als geheel. Versterken van het winkelaanbod, nieuwe panden en andere vastgoedontwikkelingen staan hierbij centraal. Wat betreft de openbare ruimte waren belangrijke doelen het creëren van een sfeervolle omgeving, levendiger straatbeeld met horeca en terrassen, vriendelijker voor voetgangers en fietsers en mooie entree aan beide zijden van de Stationsstraat.

 

Eenheid in openbare ruimte

Het gehele centrumgebied heeft een zelfde inrichting gekregen. Hierdoor is het onrustige beeld verleden tijd. Er is gekozen voor een maaiveld afwerking met gebakken klinkers in combinatie met donker natuursteen. Er in het gehele gebied diverse nieuwe bomen, straatmeubilair en openbare verlichting geplaatst.

 

Markt en braderieën

De weekmarkt werd gehouden op een parkeerterrein achter het gemeentehuis. Door de markt te verplaatsen naar het centraal gelegen Raadhuisplein is er een betere aansluiting met het centrum en het winkelgebied en is markt beter vindbaar voor bezoekers. Dit bevordert de onderlinge wisselwerking en verstrekt de detailhandel. Tijdens de herinrichting is rekening gehouden met de nodige elektrische aansluitpunten en waterkranen die nodig zijn voor een moderne warenmarkt. Dit geldt ook voor de Stationsstraat. Hier wordt in de zomerperiode elke week een populaire omvangrijke braderie gehouden. De projectleider van de gemeente heeft samen met vakspecialisten bepaald wat er aan elektrische voorzieningen nodig is in het hele centrum van Ermelo en dus ook in de Stationsstraat. Op basis van criteria is gekozen voor PUTkast.

 

Integrale aanpak

Tijdens de projectvoorbereiding is PUTkast BV benaderd om een integraal plan uit te werken voor de elektrische en watertechnische voorzieningen. Dit heeft geleid tot een uitwerking waarbij voor de markt en braderie één integrale installatie is gerealiseerd in op het Raadhuisplein en Stationsstraat. Deze is grotendeels obstakelvrij ondergronds aangelegd en daar waar het kon met bovengrondse STRAATkasten. Het ontwerp, levering, aanleg (inclusief coördinatie nutsbedrijven en aannemer) en het in bedrijf nemen zijn in één hand verzorgd. De gemeente Ermelo is tevreden over de samenwerking.

 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel