Project

Renovatie met respect voor de historie

Aan de Rotterdamse Jan Evertsenplaats renoveert woningcorporatie Vestia twee woongebouwen. Deze woongebouwen zijn gebouwd als onderdeel van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Na een eerste renovatie zijn de gebouwen opnieuw aan een opknapbeurt toe.

De gebouwen hebben sinds 2011 de status van Rijksmonument. Dat maakt de renovatie minder alledaags en vergt extra aandacht en zorgvuldigheid. De twee gebouwen zijn gebouwd in 1958 en bestaan uit 208 woningen. Met de monumentstatus is het uiterlijk van de gebouwen voor de toekomst vastgelegd, maar omdat de wooneisen in de afgelopen zestig jaar nogal veranderd zijn, is het een grote uitdaging om de gebouwen naar het tegenwoordige niveau te tillen en tegelijkertijd het historische karakter te behouden.Zo zag de Jan Evertsenplaats er jaren geleden uit

Keuze voor kwaliteit

Voor het project zijn verschillende bedrijven gevraagd. Zo verzorgt Van Wijnen de uitvoering van het project, Facédo heeft de gevels geleverd en Kawneer is verantwoordelijk voor de levering van het systeem. Kawneer heeft een geïsoleerd kozijnprofiel met houtlookdetail geleverd. Dit profiel, het RT 62 verdiepte renovatieprofiel, is esthetisch nauwelijks te onderscheiden van een houten kozijn. Facédo werkt graag met Kawneer samen, met name in grote bijzondere projecten zoals deze. In het derde kwartaal van 2018 is Facédo gestart met het demonteren van de bestaande vlakke kunststof  kozijnen, inclusief stelkaders. De renovatie wordt uitgevoerd in bewoonde staat. Om de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken, worden de gevelelementen per woning in één dag gewisseld.

Sterke kozijnen

Vanwege de grote afmetingen (tot een breedte van 6 meter) van de kozijnen en de hoge winddrukken op de bovenste lagen van het gebouw is een sterk kozijn vereist. Hierom is gekozen voor een aluminium kozijn. Aluminium is sterk en licht in gewicht. Dit laatste aspect is tevens een voordeel bij het plaatsen van de puien. Om de energieprestatie en het wooncomfort te verbeteren wordt isolatie aangebracht. De ramen worden uitgevoerd met isolerende kozijnen en zonwerend HR ++ glas. Met het huidige glas wordt het in de zomer onaangenaam warm. Het natuurlijke ventilatiesysteem wordt vervangen door een vraaggestuurd mechanisch ventilatiesysteem. 


De renovatie van de woningen duurt naar verwachting ongeveer anderhalf jaar. 

Deel dit artikel