Project

Mijnbouw herleeft op Lindeplein Brunssum

Het heringerichte Lindeplein in het Limburgse Brunssum werd eind 2015 officieel geopend. Met een innovatief lichtconcept herleeft de geschiedenis van de van oudsher bruisende mijnbouwstad.

Studio DL maakte het lichtplan dat als uitgangspunt had dat het Lindeplein de 'huiskamer van Brunssum' zou worden. Was Brunssum in de jaren '50 en '60 een levendige mijnbouwstad, na het sluiten van de mijnen was daar nog maar weinig van over. Het Lindeplein brengt nieuw leven in de brouwerij. 

 

Het lichtconcept bestaat onder meer uit tien meter hoge lichtmasten met kolenornamenten die het plein omzomen en voor een atmosferische stemming zorgen. De masten zijn geleverd door Bergmeister Leuchten GmbH. Zes van de masten worden met kevlarkables aan elkaar verbonden, om een feestelijk karakter aan het plein te geven. Aan elke kabel hangen acht RGB-hanglampen. Zowel de masten als de hanglampen stralen verschillende kleurcomposities. De verlichting van de masten, sterrenhemel, fontein en het nieuwe gemeenschapshuis wordt DMX gestuurd. Hierbij zijn een aantal programma’s zoals bv. de jaargetijden, kerstdagen, koningsdag geprogrammeerd. Ziut heeft de verlichting op het Lindeplein gerealiseerd.
 

Cascade en fontein

Het verkeersvrije plein is ontworpen door adviesbureau Kragten . Vanaf het plein heeft men uitzicht op de naastgelegen vijver. Een betonnen trap verbindt het plein en de vijver. Het midden van de trap is voorzien van een cascade, water stroomt van het plein naar de vijver.  In het midden van het plein is een fontein gerealiseerd door Fonteintechniek Gruppen. In de fontein is ook licht toegepast wat een bijzonder effect geeft.

 

De gemeente is uiterst tevreden over het eindresultaat en heeft nu een uniek plein, een centraal trefpunt voor de mensen in Brunssum.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel