Project

Biodiversity Corridor rolt uit Montreal architectuurcompetitie

Een multidisciplinaire landschapsarchitectuurcompetitie van de stad Montreal gericht op het ontwikkelen van natuurlijke habitats in de stad is gewonnen door een team van vier. Het resultaat: de Biodiversity Corridor.

Het winnende team bestaat uit civiliti, LAND Italia, Table Architecture en Biodiversité Conseil. Hun ontwerp voor de herontwikkeling van de wijk Saint-Laurent in Montreal kwam als winnaar uit de bus. Het ontwerp transformeert een grotendeels met asfalt aangelegd terrein tot een divers stedelijk landschap waar alle levende wezens aan bod komen.

Natuurlijk habitat

Het ruim 42 km2 tellende gebied van St-Laurent bestaat voor zo’n zeventig procent uit asfalt en industrieterrein. Het gebied is ook een hotspot van hoogspanningsleidingen, waardoor er nauwelijks ruimte overblijft voor bomen of andere vegetatie. Het winnende ontwerp brengt daar in de komende twintig jaar verandering in.



Beeld: © civiliti, LAND Italia, Table Architecture, Biodiversité Conseil

De Biodiversity Corridor gaat een smal pad onder de hoogspanningskabels omvormen tot bloemrijke weides. Maatregelen worden genomen om diverse vogels, insecten en andere kleine dieren aan te trekken. Ook worden er nieuwe voet- en fietspaden aangelegd, alsook beweeg- en rustplekken voor de inwoners van de wijk.



Beeld: © civiliti, LAND Italia, Table Architecture, Biodiversité Conseil

Volgens het ontwerpteam worden in de komende decennia ook interventies gedaan om ‘bestaande en toekomstige groene gebieden opnieuw aan elkaar te verbinden, wat een doorlopende passage creëert waar dieren en vegetatie hun verloren habitat terugkrijgen’.



Beeld: © civiliti, LAND Italia, Table Architecture, Biodiversité Conseil

Meer over het project is hier te lezen.

Deel dit artikel