Project

Periodiek beheer installaties bespaart kosten op lange termijn

Invoering van de NEN3140 noopte de gemeente Lisse haar elektrische installaties goed onder de loep te nemen. Als regiegemeente besteedt Lisse dit soort klussen uit.

Elke gemeente is eigenaar van veel elektrische installaties. Maar terwijl van oudsher is het beheer en onderhoud van de installaties voor openbare verlichting, verkeer en riolering goed georganiseerd zijn, krijgen de overige installaties meestal minder aandacht. Steeds meer gemeenten zijn zich er echter bewust van dat een goed beheer en onderhoud van elektrische installaties een absolute must is. Hiermee wordt niet alleen voldaan aan de wettelijke verplichtingen, maar worden ook kosten bespaard.
 

Praktijk

In de gemeente Lisse was het beheer en onderhoud van technische installaties tot enige jaren geleden ook niet overal voldoende. Met de invoering van NEN3140, van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 V gelijkspanning, kreeg de gemeente handvatten die ze kon gebruiken om te voldoen aan de wet die stelt dat deze installaties veilig moeten zijn. Lisse heeft PUTkast BV benaderd om de technische staat van de installaties te inventariseren en tot een acceptabel niveau te brengen. Edwin de Haas van de gemeente is toezichthouder op de werkzaamheden die PUTkast uitvoert. “Veel kasten voldeden aan de norm, maar een aantal was echt aan vellen gereden.”


Ketenintegratie

De gemeente Lisse streeft ketenintegratie na. Het stelt de gemeente in staat om financiële afwegingen te maken en daarna te handelen. Alle aanleg-, beheer- en onderhoudskosten worden meegenomen in de afwegingen. Zo kunnen de realisatiekosten hoger zijn, bijvoorbeeld door de keuze in duurzame materialen, waardoor de onderhoudskosten lager zijn.


Alles in één hand

Omdat PUTkast BV ook producent en realisator is van dergelijke buitenkasten heeft de gemeente een gespecialiseerde partner. Er is altijd beschikking over de benodigde expertise en de juiste onderdelen. Tevens beschikt de gemeente Lisse over het online webportaal waar men direct inzage heeft in alle kasten en de activiteiten die hieraan worden verricht. Met deze aanpak is er optimale continuïteit, inzicht en veiligheid. De Haas, is zeer te spreken over de samenwerking met PUTkast. “ik hoef maar te piepen of ze staan voor m’n neus. Daarnaast krijg ik altijd nette rapporten. PUTkast ontzorgt mij en daar ben ik heel blij mee.”Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel