Project

Ontwerp voor drijvend kantoor Rijnhaven definitief

Vanaf najaar 2020 drijft er in de Rijnhaven een duurzaam en houten kantoor. Gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar RED Company hebben het ontwerp onthuld van het hoofdkantoor van de Global Commission on Adaptation (GCA). Architectenbureau Powerhouse in Rotterdam tekent voor het ontwerp.

Duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit. Deze drie pijlers staan centraal voor het Floating Office van GCA, dat zelfvoorzienend en energieneutraal wordt. Het kantoor moet vijf tot tien jaar lang gaan dienen als voorbeeld, omdat drijvende bouw wordt gezien als een oplossing voor klimaatverandering. Dit komt overeen met de ambities van het GCA: wereldwijd landen en steden helpen om klimaatbestendig te worden.

Circulair

De circulaire aspecten van het drijvende kantoor zijn evident: het gebouw wordt grotendeels met hout gebouwd, wat de koolstofvoetafdruk vermindert, en het is demontabel. Verder zorgen de overhangende verdiepingen voor zonwering, terwijl grote ramen veel daglicht toelaten. Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn, terwijl voor de koeling gebruik wordt gemaakt van het water uit de Rijnhaven.

Oplevering

In april 2020 wordt begonnen met de bouw van het drijvende kantoor op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven, waarna het kantoor versleept wordt naar de Rijnhaven. Het wordt verwacht dat het kantoor in oktober 2020 wordt geopend tijdens de internationale Summit on Adaptation. Het masterplan voor de Rijnhaven wordt in februari aan het College van B&W aangeboden, waar het Floating Office deel van uitmaakt.

GCA

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden. 

Deel dit artikel