Project

Ingenhoven Architects ontwerpt hoogste woontoren van Tokyo

Met het Toranomon Project wordt gewerkt aan de toekomst van Tokyo. Zo omschrijft opdrachtgever Mori Building Group de nieuwe kantoortoren en woontoren, ontworpen door Ingenhoven Architects. De woontoren moet met 220 meter de hoogste van de Japanse hoofdstad worden.

De torens van het Toranomon Project, naar de gelijknamige wijk waarin het project wordt gerealiseerd, worden aan weerszijden van de Toranomon Hills Mori Tower gebouwd. In het ontwerp van de twee torens is rekening gehouden met de architectonische identiteit van de bestaande toren, maar hebben door de toevoeging van veel groen ook een eigen identiteit.
 

Verticale tuinstad

Het Toranomon Project is gebaseerd op het idee achter een verticale tuinstad. Zo is de woontoren opgebouwd uit talloze plateaus die op de laagste verdiepingen uitkragen. Hierdoor ontstaat een trapsgewijze openbare ruimte waar mensen kunnen ontspannen en recreëren. De rijkelijk beplante plateaus dragen bovendien bij aan het reduceren van het hitte-eiland effect en luchtvervuiling.


Copyright: ingenhoven architects/Alexander Schmitz


Beide torens zullen tevens gebruik gaan maken van diverse energiezuinige oplossingen, zoals hergebruik van afvalwater, zonnecellen, opslag van regenwater en cogeneratie (warmtekrachtkoppeling) systemen. Inwoners hebben door de plateaus uitzicht op meerdere groene en stedelijke lagen, die culmineren in een ruim openbaar plein voor beide torens.


Het project moet in 2019 gerealiseerd zijn. De woontoren wordt 220 meter hoog en de kantoortoren 185 meter hoog. Het project beslaat in totaal een oppervlakte van 297.000 m2.

Deel dit artikel