Project

Interactief beweegplein voor senior en jongere

Verschillende generaties die dansen op muziek en samen bewegen in de buitenlucht. Bij Florence woonzorgcentrum Houthaghe in Den Haag is deze bijzondere combinatie werkelijkheid na de realisatie van een interactief beweegplein.

Beweegplein

Het plein voor senioren en jongeren bestaat uit een outdoor DJ-tafel voor smartphones, een interactieve dansboog en het eerder geplaatste fitnesstoestel voor senioren. Het beweegplein werd gerealiseerd door Yalp en geopend door de Haagse wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Karsten Klein.
 

Buurthuis van de toekomst

Het interactieve beweegplein is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Den Haag, Florence en Yalp. De voorziening heeft als doel om verschillende generaties en culturen samen te brengen. De dansboog en DJ-tafel zijn namelijk niet alleen bedoeld voor kleinkinderen die hun grootouders bezoeken of als middel om de bewoners van het woonzorgcentrum tot beweging te stimuleren, het is tevens een wijkvoorziening voor jongeren. Bernadette Michels, wijkmanager en initiator van het plein: "We proberen jongeren te betrekken bij de zorginstelling door hen een binnenruimte en deze bijzondere voorziening te bieden. Het positieve gevolg daarvan is dat jongeren zich maatschappelijk betrokken voelen bij woonzorgcentrum Florence-Houthaghe en een praatje of wandeling maken met de senioren. Het vergroot het onderlinge begrip en de samenhang tussen de generaties enorm." Het plein past dan ook perfect in de visie van Florence waar fysieke aanwezigheid in de wijk, betrokkenheid bij de wijk en meer burgerparticipatie, speerpunten zijn.
 

Mozart mixen met Armin van Buuren

De meest bijzondere blikvanger op het plein is de DJ-tafel Fono. Deze betonnen draaitafel daagt uit om muziek te maken, aan te passen met effecten en te delen met een smartphone. Heel herkenbaar zijn de zwarte, draaibare platen om te scratchen. Bernadette Michels: "Geweldig als de jongeren en senioren elkaar hierin weten te vinden. Stel voor dat straks muziek van populaire DJ's gemixt wordt met klassiek werk van Mozart." Via getrainde vrijwilligers, de nabij gelegen HOFSTAD Mavo, de basisscholen, kinderdagverblijf en via het nieuwe CVO-inlooppunt worden de verschillende generaties gestimuleerd om gebruik te maken van het nieuwe plein. Naast de DJ-tafel is er bij de zorginstelling ook een interactieve dansboog geplaatst en het onlangs geopende Olga Commandeur Plein met fitnesstoestellen.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel