Project

Op en onder het water in Deens stedelijk park

C.F. Møller Architects heeft een internationale competitie voor het Nordhavn Islands project gewonnen met een innovatief ontwerp. Het betreft een openbare ruimte en stedelijk park dat op het water rust, met daarbij een reeks diverse activiteiten die water en natuur verbinden.

Natuur op ooghoogte

Het Nordhavn Islands project zal vlak naast de Copenhagen International School, ook van C.F. Møller Architects, worden gerealiseerd en dient daarmee als een natuurlijke doorgang tussen de school en de wijk. “Ons voortel omarmt de samenkomst van water en natuur op ooghoogte,” aldus de architect. “Het project heeft enorme potentie om als gemeenschapsdrijfveer te dienen en met water als een motiverende en sociale trigger.”


De activiteiten worden verdeeld over drie eilanden, elk met zijn eigen kenmerken.
The Reef is een multifunctioneel platform aan de kade voor ‘aqualeren’, The Lagoon is een drijvende arena voor watersporten als kajakken en The Sun Bath is een heus bad met sauna en een gebied voor zwemtrainingen. Het laatste eiland is een extensie van de school, zodat deze zowel voor schooldoeleinden als door bezoekers gebruikt kan worden.


Concept van de drie eilanden van het Nordhaven Islands project.
 

Natuurlijk veilige omgeving

Om het project uniek te maken ten opzichte van andere wateromgevingen heeft de architect met opzet een ‘ruw karakter’ aan Nordhavn Islands gegeven. “Het weer, klimaat en de natuur zijn belangrijke middelen voor beweging, recreatie en leren,” aldus C.F. Møller. “De eilanden worden daarom omringd door een band van vegetatie dat vrij kan groeien, zodat het natuur- en waterlandschap op ooghoogte een leerlandschap wordt. Ook dient de vegetatie als een natuurlijke barrière zodat kleine kinderen veilig de Nordhavn Islands kunnen ontdekken.”


Verwacht wordt dat het Nordhavn Islands project in de zomer van 2017 wordt afgerond, tegelijkertijd met de opening van de Copenhagen International School. Deze school beslaat een oppervlak van 25.000m2 en biedt plaats aan 1.200 leerlingen. Het schoolgebouw wordt bekleed met 12.000 zonnepanelen en biedt een bibliotheek en sportfaciliteiten die ook door de wijk gebruikt kunnen worden.


Impressie van Nordhavn Islands, met uitzicht op de Copenhagen International School.
 

Lees meer over de Nordhaven Islands. Of lees meer over de Copenhagen International School.

Deel dit artikel