Project

Amsterdam krijgt hoogste houten gebouw met HAUT

Amsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Nederland en mogelijk zelfs van Europa. Het 73 meter hoge appartementengebouw wordt gerealiseerd aan de Amstel. Het houten gebouw wordt voorzien van vooruitstrevende technologie op het gebied van innovatief en duurzaam bouwen en wonen en krijgt het label BREEAM Outstanding, de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore.

HAUT is een initiatief van Nicole Maarsen en vastgoedontwikkelaar Lingotto, die onder meer de veelbesproken A'DAM Toren realiseerde. Het ontwerp is van Team V Architectuur in nauwe samenwerking met Arup. Energiebedrijf NLE is duurzaam bij het project betrokken als brandpartner. NLE ziet HAUT als een 'flagshipstore' voor alle (energie-)innovaties die het bedrijf de komende jaren gaat omarmen. Het bedrijf kijkt onder meer naar carsharing en zal met bijvoorbeeld elektronicaproducenten in gesprek gaan om verlichting en koelkasten 'as-a-service' aan te kunnen bieden.


De gemeente heeft een selectie onder partijen georganiseerd en koos dit team onder andere vanwege zijn visie op de stad van de toekomst, waarin natuur en architectuur in balans zijn.
 

Hout

Het voornaamste bouwmateriaal van het gebouw is hout, internationaal een van de meest besproken innovaties in duurzame bouw vanwege de grote CO₂-opslag. In het hout dat voor de bouw van HAUT wordt gebruikt is ruim drie miljoen kilogram CO₂ opgeslagen. Daarnaast wordt de buitenkant voorzien van 1.250 vierkante meter aan energie-opwekkende panelen en wordt het afvalwater door filters op het dak gezuiverd. In de parkeergarage is ruimte voor elektrische deelauto’s.  

Architectuur

HAUT staat voor haute couture: architectuur op maat. In het gebouw kunnen 50 tot 60 luxe appartementen worden gerealiseerd en het ontwerp biedt de eerste kopers veel keuzevrijheid: in woninggrootte, aantal woonlagen en de positie van de kamers, buitenruimtes en vides. Binnen een sterk en simpel gevelontwerp, met witgrijze vloerbanden en hoge ramen, zijn balkons schijnbaar willekeurig in en uit geschoven. De houten plafonds van de balkons en de grote overstekken op de puntige hoek aan de Spaklerweg maken HAUTs architectuur expressief. 


Op de begane grond staat urban farming centraal in HAUTs Hortus: een kas, een kwekerij, een terras en een innovatielab dat direct in verbinding staat met het naastgelegen Park Somerlust. Het gebouw gaat de hoogste classificatie krijgen op het gebied van duurzaamheid voor nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties. Momenteel hebben slechts twintig nieuwbouwprojecten in Nederland deze BREEAM-vijfsterrenclassificatie, maar dit zijn geen woningen. 

Amstelkwartier

HAUT maakt deel uit van de ontwikkellocatie Amstelkwartier. Het project vormt samen met de torens op kavel 2b en Kop Weespertrekvaart een ensemble van drie torens. Deze zullen met de verderop gelegen hoogbouw en het Amstelstation de Amsterdamse skyline bepalen. 


De gemeente Amsterdam keek in de selectieprocedure voor het project niet alleen naar de hoogte van het bod, maar juist ook naar kwaliteit en duurzaamheid. Kandidaten werden daardoor uitgedaagd zich te onderscheiden. Lingotto en Nicole Maarsen hielden tijdens het selectieproces vast aan hun hoge ambitie op het gebied van innovatie, duurzaamheid en kwaliteit. 


Het Amstelkwartier is de nieuwe stadswijk aan de Amstel, gelegen tussen Oud-Zuid en De Watergraafsmeer. Hier is straks plaats voor circa 4.000 woningen, voorzieningen, winkels, bedrijven en een klimaatneutraal hotel. Momenteel zijn al circa 1.000 woningen opgeleverd en is de eerste basisschool geopend. Ook de aanleg van het nieuwe stadspark aan de Amstel is inmiddels voltooid. 

Deel dit artikel