Project

Circulair wooncomplex voor dementerende ouderen op Floriade-terrein

Op het terrein van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, dat in 2022 neerstrijkt in Almere, komt een wooncomplex te staan voor ouderen met dementie. Borgerink Architecten ontwierp het pand in samenwerking met Dura Vermeer Bouw Hengelo, in opdracht van Zorggroep Almere.

Het complex gaat plek bieden aan 130 dementerende ouderen. Bepalend voor de locatie was de grote mate van bewegingsruimte die de bewoners tot hun beschikking krijgen op het Floriadeterrein. Volgens Borgerink Architecten moet de omgeving zintuigstimulerend worden, met een focus op groen en interactie met de omgeving (binnen én buiten). Ook is het pand energieneutraal wat betreft warmte- en koude-opwekking.


Leonie Borgerink, eigenaar van Borgerink Architecten: “Het gebouw past straks naadloos in het landschap van de Floriade als het gaat om de uitstraling. De gevel is van hout en kleurt grijs mee, naarmate de Floriade groeit tot de woonwijk Hortus. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke en/of gerecyclede producten. Zo wordt de gouden aluminium beplating geproduceerd van onder andere oude mountainbikes en wordt het gebouw aangesloten op de collectieve wijkwarmtepomp.”

Woning en expositie

De hoofdentree, centraal gelegen aan de noordzijde, wordt geflankeerd door twee arboreta. Deze lopen door tegen het gebouw tot aan de onderzijde van de verspringende winterbalkons. De hoofdentree dient een dubbele functie: het ontvangen van de bewoners en van bezoekers voor een expositie die tijdens de Floriade plaatsvindt in het complex.


Het pand wordt deels bezet door de Zorggroep en deels als expositieruimte ingericht; een ‘Gezondheid Innovatie Centrum’. De expositie gaat in het teken staan van het thema ‘Healthy living’, specifiek gericht op hoe dementie kan voelen. Bewoners van het complex en bezoekers aan de expo zullen, op de hoofdentree na, volledig gescheiden blijven. Na afloop van de Floriade wordt de hoofdentree enkel door de bewoners gebruikt.

Sociaal ingestoken

Het wooncomplex is in alle facetten ingestoken op interactie tussen bewoners en omgeving. Bij binnenkomst bevindt men zich in de eerste buurtkamer met een open setting, vanuit het principe ‘stoeltje bij’. Verdeeld over de woonlagen zijn nog enkele andere buurtkamers te vinden, die toegang bieden tot een groot terras en een belevingstuin. Ook direct buiten het pand kunnen bewoners anderen ontmoeten op de ‘woonstraat’. Op deze straat, die grenst aan diverse pleinen, worden verschillende soorten zitplekken gecreëerd.


Het idee van de verschillende plekken is dat bewoners zelf de keuze kunnen maken waar ze willen vertoeven, zij het buiten, in een van de buurtkamers, in de tuinkamer of op het winterbalkon (semi-buiten). Deze verschillen in ruimtes, temperatuur, geur en beleving moeten bijdragen aan de tactiliteit die bewoners in het complex beleven.

Wintertuin

De houten gevel van het hoofdgebouw kenmerkt zich door de wintertuin, uitgevoerd in geanodiseerd goudkleurig aluminium. Deze wintertuin biedt uitzicht op de omgeving van de Floriade, die wordt door getrokken tot de belevingstuin van het complex. Deze tuin wordt omkaderd door het arboretum. Een deel van de beplanting uit het arboretum zal terugkomen op het winterbalkon en in de belevingstuin.

Woonvoorziening

Het wooncomplex gaat 6 lagen tellen, met 24 woningen per woonlaag. Om de bewoner in zoveel mogelijk vrijheid te laten leven, worden de woningen als studio gerealiseerd. Ook is het pand zo opgesteld, dat wonen en zorg gescheiden kunnen worden, mocht dat in de toekomst nodig zijn. Verder kunnen twee studio’s aan elkaar gekoppeld worden tot een 2-kamer appartement. In de woningen wordt domotica toegepast, wat op dit moment nog wordt uitgewerkt.


De bouw start in augustus 2020 met een geplande oplevering op december 2021.

Deel dit artikel