Project

Lichtarchitectuur voor De Hef

In Rotterdam is stadsicoon De Hef onlangs in oude glorie hersteld. De buiten gebruik geraakte monumentale stalen spoorbrug tussen het Noordereiland en de wijk Feijenoord is volledig gerestaureerd en voorzien van spectaculaire verlichting naar ontwerp van ipv Delft. De verlichting is op 31 maart in gebruik genomen.

Dankzij het lichtontwerp is het Rotterdamse icoon ook ’s nachts duidelijk zichtbaar. Toepassing van een specifiek gekozen groen lichtfilter zorgt er bovendien voor dat de herkenbare mosgroene kleur van de brug ’s nachts hetzelfde is als overdag. Het ontwerp benadrukt verder de complexiteit en constructieve schoonheid van de spoorbrug, die officieel de Koningshavenbrug heet.

 

De brug wordt van binnenuit aangelicht met ruim 350 energiezuinige armaturen. Het licht is per lichtbron zorgvuldig afgepast en gericht, zodat het licht alleen daar komt waar het nodig is. Door ieder vakwerksegment van de spoorbrug op identieke wijze aan te lichten, ontstaat een rustig beeld. Het lichtniveau is bewust ingetogen gekozen, zodat het beeld van de brug ook in de weerspiegeling op het donkere water zichtbaar blijft.

 

De computergestuurde gesegmenteerde verlichting biedt mogelijkheden voor dynamische verlichtingseffecten. Zo zou bijvoorbeeld een passerende trein gesimuleerd kunnen worden. Tijdens de openingsshow kregen aanwezigen al een voorproefje te zien van de vele mogelijkheden. Momenteel staat de verlichting ingesteld op een statisch ontwerp, maar ipv Delft en de gemeente Rotterdam werken nog aan het definitieve plan, dat mogelijk ook een dynamische variant zal hebben.

 

Bijzonder is dat de ontwerpers de gehele brug in 3D gemodelleerd hebben. Zo kon het lichtontwerp uitvoerig getest en verfijnd worden. Daarnaast voerde het ontwerpbureau ook lichtproeven uit op de hef van de brug toen deze voor onderhoud op de kant lag.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel