Project

Nieuw casinogebouw is ankerpunt aan Belgische Kust

De eerste plannen van bouwteam Nautilus voor een iconisch casinogebouw zijn onthuld. Het casino wordt geïntegreerd in een vernieuwd landschap dat de historische relatie van Middelkerke met de zee herschrijft.

Bouwteam Nautilus is door het gemeentebestuur gekozen tot winnaar van de ontwerp- en bouwwedstrijd voor het casino, gelegen aan het Epernayplein. Het bouwteam is een samenwerking tussen ontwikkelaar Ciril, hoofdontwerpers ZJA (architectuur) en DELVA (landschapsarchitectuur), OZ (casino- en hotelontwerp), uitvoerend architect Bureau Bouwtechniek en aannemers Furnibo en Democo. Zij worden bijgestaan door experts van COBE, VK Engineering, Beersnielsen, Witteveen+Bos, Plantec, MINT en Sertius.

Integrale benadering

De bouw van het nieuw casinogebouw werd door de ontwerpers opgevat als middel om ook te werken aan de waterveiligheid (dijkversterking), de kwaliteit van de openbare ruimte, het autovrij maken van de zeedijk en het verbinden van het Epernayplein met de zee. Uniek aan het ontwerp is dat de gebouwtypologie van een casino - vaak een gesloten doos - binnenstebuiten gekeerd en geïntegreerd wordt tot een veelzijdig project in een publiek duinlandschap.

 

Inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de ontstaansgeschiedenis van de gemeente. Middelkerke ontstond op het eiland Testerep en kon uitgroeien tot volwaardig vissersdorp door de natuurlijke bescherming van een duinformatie en de directe verbinding met de Noordzee via de watergeul. De duinen en watergeulen van Middelkerke verdwenen door de verstedelijking in de vorige eeuw stelselmatig uit beeld. De bouw van het casinogebouw vormt hier de hefboom om een stukje van het historische kustlandschap op eigentijdse wijze weer terug te geven aan Middelkerke.



Beeld: Bouwteam Nautilus en Proloog

 

Het bouwprogramma nestelt zich op een natuurlijke manier in het landschap. Zo liggen straks de nieuwe evenementenzaal, het restaurant en het casino achter transparante puien verscholen onder het duin met uitzicht over strand en zee. Het hotel staat als standvastig volume te midden van dit opgetilde landschap. De vorm is eenvoudig, verwijzend naar de vormen en kleuren uit de natuur of de vissershaven. De hardhouten voile om het hotel heen zal net als het hout in de kades, sluisdeuren en dukdalven meekleuren onder de invloed van elementen.

Een economische impulse voor Middelkerke

Het nieuwe casinogebouw legt de basis voor een economische impuls op en rond het Epernayplein. Het volledige autovrije openbare domein, dat in oppervlakte verdubbelt tegenover het bestaande plein en zeedijk, zet de fietser en voetganger op de eerste plaats én blijft goed toegankelijk voor de auto door de bouw van een aanvullende ondergrondse parkeergarage. Honderden meters aan zitranden zetten in op verblijfskwaliteit en omkaderen de groenzones van helmgrassen en zandhaver. Op het hoogste punt van het duinenlandschap wordt iedereen getrakteerd op een schitterend panorama over de Noordzee en bijhorende zonsondergang.

 

In het gebouw biedt de multifunctionele evenementenzaal ruimte voor concerten, exposities en evenementen. Het restaurant heeft terrassen met zicht op zee. De foyer in het hart van het gebouw verbindt al deze ruimtes en mondt uit in het strandhotel dat van grote afstand een opvallend baken langs de Belgische Kustlijn vormt.



Beeld: Bouwteam Nautilus en Proloog

 

Niet enkel overdag, maar ook ’s avonds springt de ‘bolder’ in het oog. Het uitgekiend lichtontwerp dat de houten structuur van het hotel extra aanlicht, versterkt de bijzondere uitstraling van deze plek. Middelkerke werpt met dit project een betonnen corset van zich af en kiest voor een sierlijk, duurzaam en herkenbaar silhouet aan de Belgische Kust.

Duurzaam

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp. Het team vermijdt in de eerste plaats verspilling, maar zet ook gerecycleerde materialen in en past efficiëntere productieprocessen toe. Een voorbeeld hiervan is het uitkragende duin bovenop het gelijkvloers en de terrassen van de hoteltoren. Deze kragen uit ten opzichte van het buitenschrijnwerk en bieden in de warme zomermaanden schaduw. In combinatie met de nachtkoeling zal dit de vraag naar actieve koeling significant beperken.


“Met dit project krijgt onze kust een nieuw ankerpunt, dat ook het karakter van Middelkerke goed weerspiegelt”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker. “Het straalt zowel kracht, soberheid als verfijning uit, met veel liefde voor zee en duin. Daarnaast kan dit project de start betekenen van een vernieuwd centrum van Middelkerke waar het aangenaam wonen en vertoeven is.”



Beeld: Bouwteam Nautilus en Proloog

Deel dit artikel