Project

Deze 50 meter hoge multifunctionele toren wordt gemaakt van hout

Sou Fujimoto Architects en Iasné roussel werden door de Franse stad Bourdeaux in 2015 uitgenodigd een ontwerp te maken voor een nieuwe multifunctionele toren. Hun antwoord: Canopia, een van de hoogste houten torens ter wereld.

Hangende tuinen

Canopia wordt een 50 meter hoog multifunctioneel gebouw, met onder meer 199 woningen, 3.770m2 aan kantoorruimte en 500m2 aan winkelruimte. Het gebouw wordt op een locatie van 17.000m2 gebouwd, op de kruising van Rue Cazeaux en Rue Beck in Bordeaux, als onderdeel van een groter stedelijk ontwikkelingsplan.


De toren, bestaande uit verschillende gebouwen, wordt gekenmerkt door zijn talloze balkons die fungeren als kleine daktuinen. De afzonderlijke constructies worden verbonden met loopbruggen die aan weerszijden uitkomen op grotere daktuinen, waar onder meer fruitbomen staan, groente wordt verbouwd en water wordt opgeslagen. Op één van de gebouwen komt ook een restaurant en speelplek.
 

Veilige constructie

De houten constructie heeft veel aandacht gekregen om ervoor te zorgen dat deze zo veilig mogelijk wordt gebouwd. De balken en zuilen worden gemaakt van (zilver)sparren en de vloer van gelamineerd hout (ook spar), waarbij gebruik wordt gemaakt van de ATEX-techniek voor hoogbouw. Gelamineerd hout wordt ook voor de versteviging van de constructie gebruikt.


Met ruim gebruik van duurzaam materiaal hopen de architecten dat het gebouw een focuspunt van duurzaamheid in het gebied wordt. Het project streeft naar een hoog BREEAM-certificaat.


 


Deel dit artikel