Project

Arnhem over op ledverlichting

Met haar ambities op het gebied van duurzaamheid voor ogen, gaat de gemeente Arnhem op grote schaal led-verlichting toepassen. 2.300 lantaarnpalen langs de grotere wegen van de stad krijgen dimbare led-lampen.

Arnhem over op led-verlichting

Energiebesparing

Met deze maatregel wordt een energiebesparing bereikt van circa 47%, wat neerkomt op 500.000 kWh per jaar. De investering zal worden terugverdiend door de lagere kosten voor energieverbruik, onderhoud en lampvervanging. Het project is recent gestart in Arnhem-Zuid rond de Groningensingel. Na het vervangen van lampen langs de Groningensingel zullen in ongeveer vier jaar, stap voor stap alle straatlantaarns langs doorgaande wegen en de wijkontsluitingswegen worden uitgerust met led-verlichting.
 

Duurzame toekomst

Het college van burgemeester en wethouders maakt zich sterk voor duurzame led-innovaties met een hogere lichtkwaliteit voor Arnhemmers. Verantwoordelijk wethouder Margreet Van Gastel: “Arnhem zet vol in op energiebesparing. Met het programma Energie Made in [Arnhem] werken we inmiddels met meer dan tachtig organisaties aan een duurzame toekomst voor onze stad. Door onze straatverlichting uit te rusten met led-verlichting wil Arnhem het lichtend voorbeeld zijn als het gaat om energiebesparing in de openbare ruimte.” Floriaan Tasche, Commercieel Directeur Openbare Verlichting, vult aan: “Gemiddeld 40 procent op de energiefactuur van Nederlandse steden is te wijten aan openbare verlichting. Een besparing daarop heeft dus een grote impact op de begroting van een stad. Arnhem staat al eeuwen bekend als de groene stad aan de Rijn. Philips is trots dat de gemeente deze traditie verder zet en investeert in de toekomst met duurzame led-lampen.”  

Dimbare led-lampen

Arnhem vervangt een groot deel van de traditionele lampen in de lantaarnpalen langs verkeerswegen door dimbare led-lampen. De hoeveelheid licht die op een weggedeelte nodig is, hangt af van de verkeerssituatie en het moment van de nacht. De gemeente Arnhem houdt de richtlijnen aan van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde. Wanneer er ‘s nachts weinig verkeer op de grotere wegen is, kan de verlichting gedimd worden met behoud van veiligheid.  

Investeringskosten terugverdienen

De verwachting is dat de investeringskosten kunnen worden terugverdiend door de lagere kosten voor energieverbruik, onderhoud en lampvervanging. Led-lampen branden vier keer zo lang als traditionele lampen en hoeven dus minder vaak vervangen te worden. De verwachting is dat led-innovaties in de toekomst nog energiezuiniger worden. Door de inwisselbare modules van Philips, zal de gemeente Arnhem ook daar de vruchten van plukken. Zo wordt een extra energiebesparing van circa 200.000 kWh verwacht in de toekomst.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel