Project

B+H Architects onthult hypermoderne campus in Shenzen

B+H Architects is als winnaar uit de bus gekomen bij een internationale competitie voor het ontwerp van het Shenzen Children’s Hospital and Science and Education Building.

Het bestaande kinderziekenhuis van Shenzen is al sinds zijn realisatie in 1998 een landmerk van het Futian-gebied, gelegen naast het Lianhuashan park. Het nieuwe gebouw verrijst naast het bestaande pand en moet een once-in-a-lifetime gezondheidsfaciliteit worden. De focus van de campus wordt kwaliteitszorg voor kinderen, alsook voor educatie en onderzoek voor pediatrische gezondheidszorg.

Kleurrijk ontwerp

Het ontwerp is volgens B+H opgesteld door ‘de ogen van een kind’. Oftewel: een sociaal en speels ingerichte omgeving die uitnodigt tot interactie, zowel voor kinderen als volwassenen. Hierin ligt vooral de nadruk op landschapsontwerp. B+H liet zich inspireren door het nabijgelegen berglandschap en creëerde een terrasgewijze opbouw van de bovenste verdiepingen zodat er meerdere daktuinen ontstaan.



De lobby van het ziekenhuis moedigt interactie aan. Beeld door B+H Architects


Op de begane grond vinden we een ‘stedelijke woonkamer’ die het ziekenhuis verbindt met diverse publiek toegankelijke ruimtes en activiteiten voor patiënten en bezoekers. De inrichting is kleurrijk en maakt een duidelijke verbinding met het naastgelegen park. B+H streeft hiermee een ‘uniek microlandschap in en om het gebouw’ na.

Hypermodern en innovatief

De nieuwbouw combineert grensverleggende activiteiten op gebied van wetenschap en gezondheidszorg, waarbij het personeel als centraal staat. Er worden clusters van interactieve ruimtes gemaakt, elk met uitzicht op het park. In deze ruimtes wordt samenwerking tussen klinisch personeel, onderzoekers en studenten gestimuleerd.



Aanzicht van de nieuwbouw. Beeld door B+H Architects


Zo zijn ook de wetenschapsfuncties op dezelfde verdieping geplaatst als de behandelkamers. Op het grensgebied van beide sectoren zijn samenwerkingsruimtes ontworpen waar ‘formele en informele educatie’ plaatsvindt. Patiënten voor kort bezoek kunnen terecht op de begane vloer, zodat onnodig liftverkeer wordt vermeden. De bovenste verdiepingen zijn gereserveerd voor woonruimtes van personeel.


B+H Architects werkt samen met de East China Architectural Design & Research Institute (ECADI) aan de opdracht, die werd verleend door de Shenzhen gemeentelijke overheid.

Deel dit artikel