Project

Semi-ondergronds huis is ondersteboven gebouwd

House Pibo, een monolithisch huis in het Belgische Maldegem, heeft een minimale impact op de omgeving door zijn omgekeerde lay-out: woonkamer op de begane grond, slaapkamers onder de grond.

Ongelijke niveaus

OYO architects uit Gent werd de vrije hand gegeven in het ontwerpen van een ecologisch en compact huis. Dit leidde direct tot het idee om het huis ondersteboven te zetten, laat de architect weten, met bovendien een begane grond met ongelijke niveaus zodat het groene dak een minimale impact op de omgeving heeft.


Kenmerkend aan House Pibo is het glooiiende dak. Door OYO architecst.


Kenmerkend aan House Pibo is het gebogen dak dat uit de grond lijkt te rijzen. Hierop zijn bloemen en planten aangelegd die het huis het hele jaar door voorzien van een ander uiterlijk. De glooiing van het dak wordt doorbroken door twee delen van het huis die het groen contrasteren met een strakke, grijze gevel. De gehele gevel is bedekt in een rubbermembraan die het interieur waterdicht maakt en het huis lichtelijk van kleur doet veranderen, afhankelijk van de weersconditie.
 

Scandinavische sfeer

De entree van het huis geeft tevens toegang tot de ondergrondse slaapkamers. Deze worden in de zomer gekoeld door de aarde op het dak. De woon- en eetkamer op de begane grond zijn verdeeld in ongelijke niveaus zodat het zonlicht via een groot raam diep in het huis kan schijnen, zelfs tot aan de slaapkamers.


Het interieur van House Pibo in Maldegem, door OYO architects.


Het interieur is gemaakt van warme materialen om een Scandinavisch-achtige sfeer te creëren. Dit uit zich in de houten vloer, witte wanden en een stenen open haard die tevens vanaf het terras als barbecue gebruikt kan worden. 

Deel dit artikel