Project

Nieuwe vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam op Bijlmerplein

Kennisvergaring, ontmoeten en inspiratie. Dit zijn de drie pijlers van de nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het Bijlmerplein in Amsterdam. Het ontwerp is van Aat Vos in samenwerking met Mars Interieurarchitecten.

De OBA voert een nieuwe benadering door die een frisse wind laat waaien door haar vestigingen. Zowel nieuwe vestigingen als de bestaande bibliotheken worden getransformeerd tot aantrekkelijke publieke third places, afgestemd op de behoeften van de directe omgeving. De nieuwe stijl van OBA staat voor bibliotheken met een maatschappelijke meerwaarde, waar men kan verblijven, leren en ontmoeten. Hierbij speelt de programmering in de OBA een grote rol; naast literaire activiteiten worden eveneens workshops, exposities en maker spaces voor alle leeftijden aangeboden. 


Interieur van de OBA aan Bijlmerplein.
© Marco Heyda


Third places vervullen een sterke sociale en verbindende functie naast de first place (thuis) en de second place (werk). Onder third places vallen bijvoorbeeld openbare ruimtes zoals parken, maar ook cultuurhuizen, theaters en bibliotheken. 

Verbinding stedelijke ruimte

De nieuwe vestiging in het voormalige belastingkantoor (oppervlakte: 1.150 m2) heeft met zijn hoge entree en natuurlijke lichtinval een uitnodigend karakter. Dit valt ook te zien aan de de brede, 4,50 meter hoge trap aan de linkerzijde bij binnenkomst. Op de trap kan dankzij grote kussens gezeten worden en hij dient als tribune tijdens presentaties. Aat Vos: “De trap refereert op sterke wijze naar de buitentrap aan de straatzijde die de twee niveaus van het Bijlmerplein met elkaar verbindt. Het interieur wordt daarmee onderdeel van de stedelijke ruimte.”


De brede trap in de nieuwe OBA.
© Marco Heyda


Het interieur van de OBA locatie is een mix van een industriële look, met name de gestripte systeemplafonds, en organische vormen voor een verzachtend contrast. Marcel van der Veer, Mars Interieurarchitecten: “De jaren zeventig zijn als
leitmotiv zichtbaar in het interieurconcept en refereren naar de beginjaren van de Bijlmermeer. Dit komt onder meer terug in het gebruik van warme kleuren als oranje en okergeel, als ook in materialen als eikenhout, gelakt mdf en betonplex en het retro style meubilair.”


Lees meer over het project op de website van Aat Vos
.

Deel dit artikel