Project

Toegankelijke spelruimte voor de Vijfhoek

De buitenruimte van Orthopedagogisch Dagcentrum de Vijfhoek te Heiloo is in zijn geheel gerenoveerd. Deze organisatie heeft als doel kinderen met een beperking te stimuleren en zich verder te ontwikkelen in een aangepaste prettige omgeving. Derhalve zijn er tevens enkele spelvoorzieningen gerealiseerd.

Chillen in prettige omgeving

De gehele inrichting is in nauwe samenwerking met de bestuursleden van de “Vrienden van de Vijfhoek” door  Huisman Hoveniers BV – FlexiBilo Speeltoestellen ontworpen, waarbij vele attributen custom made gemaakt zijn. Als voorbeeld: er is een loungeplek gerealiseerd waarbij kinderen die niet mobiel zijn d.m.v. een tillift in een prettige omgeving kunnen 'chillen'.


In het eerste ontwerp van de loungeplek was geen rekening gehouden met de benodigde tillift, die aan de onderkant door moest kunnen steken om boven de loungeplek uit te komen. Een oplossing was door de samenwerking van ontwerper, productie en opdrachtgever snel gevonden. Korte lijnen, snel inspelen op wensen en de realisatie in eigen beheer uitvoeren met het gewenste eindresultaat.
 

Divers aanbod speelvoorzieningen

Bij de meeste objecten is het uitgangspunt geweest dat zowel kinderen staand als rolstoelgebruikers er gebruik van moeten kunnen maken. Denk hierbij aan de hoogte van spelpanelen, een speciale waterspeeltafel, een kweektafel voor plantjes en een zandtafel. Ook het meubilair is aangepast en er zijn diverse soorten schommels geplaatst, te denken aan een mandschommel en een rolstoelschommel.
 

Alle door de stichting geopperde wensen zijn meegenomen in het totale ontwerp, waaronder voldoende schaduwplekken, een geheel vlakke vloer i.v.m. de diverse rolstoelen die gebruik maken van de speelplaats en voldoende overzicht over het terrein. Maar ook een snelle afvoer van het regenwater en een groene afscheiding naar de omliggende terreinen.
 

Het devies was vooral veilige speelattributen plaatsen die aan alle eisen voldoen, daarnaast moest de nieuwe inrichting duurzaam worden aangelegd met een lange levensduur.
 

Projectdetails

  • Locatie: Orthopedagogisch Dagcentrum De Vijfhoek te Heiloo
  • Opdrachtgever: Stichting de Waerden / Vrienden van de Vijfhoek
  • Ontwerp: Huisman Hoveniers – FlexiBilo Speeltoestellen
  • Uitvoering: Huisman Hoveniers – FlexiBilo Speeltoestellen
  • Projectduur: eerste ontwerp 2013 – realisatie juni 2015

Dit project staat gepubliceerd in het projectenoverzicht van magazine BuitenSpelen, editie 3 van 2015. In het projectenoverzicht presenteren wij recent gerealiseerde speeltuinen, -pleinen en -parken die wij bijzonder en/of innovatief vinden en nét dat beetje extra hebben om te fascineren en te inspireren. 

Hebt u ook een project dat voor deze rubriek in aanmerking komt? Stuur uw voorstel met een impressie van het project naar onze redacteur Reinoud Schaatsbergen via reinoud@acquirepublishing.nl.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel