Project

Made: de duurzaamheid van een kleine gemeente

Het is inspirerend te zien hoe een nieuwe buitenruimte inrichting met aandacht voor klimaat verandering en een generatie bestendige leefomgeving, handen en voeten krijgt bij de kleinere gemeenten in Nederland.

De gemeente Drimmelen in Brabant is bij de herinrichting van het centrumgebied in MADE een goed voorbeeld hiervan.  Men heeft hier in het plan aspecten als duurzaamheid, demografische ontwikkeling en ondersteuning van de lokale middenstand gecombineerd.

De eerste fase omvatte het aanleggen van een rotonde op de kruising bij het oude Stadhuis waarbij ook het direct aangrenzende Raadhuisplein opnieuw ingericht werd als multifunctionele verblijfsruimte begin 2018. Daarmee werd het gemotoriseerde verkeer meer “gast” dan “bezitter” van dit gedeelte van de openbare ruimte. De tweede fase, die dit jaar werd afgerond, vroeg een meer multidisciplinaire benadering in een deel van de Markstraat en het Molenplein. Hier komen nu verschillende zaken samen zoals een nieuw (gescheiden) rioleringsstelsel, meer vergroening, minder gemotoriseerd verkeer en een goede toegankelijkheid samen met een bredere verblijfsfunctie en behoud van historische elementen.

Tijdens het overleg met bewoners en de middenstand in het voortraject kwamen er een aantal zaken naar voren: Er bleek behoefte aan een bredere invulling van het Molenplein zodat het niet alleen de rol van een aangename ontmoetingsplek zou gaan vervullen, maar   ook gebruikt zou kunnen worden voor evenementen zoals Kermis, braderieën en niet in de laatste plaats het Carnaval. Daarnaast hechtte men sterk aan het behoud van de kenmerkende lindes in de Marktstraat. De Marktstraat met zijn winkelstraat functie heeft een relatief smalle wegbreedte en de daar aanwezige oude, met zorg onderhouden, lindes bleken in minder goede conditie dan eerder werd aangenomen. Toch koos de gemeente ervoor om deze zoveel mogelijk te handhaven en hun omgevingscondities te verbeteren.                                                                                                                            

Uitgangspunten voor het hele concept werden o.a.: het creëren van een samenhangend verblijfsgebied met één uitstraling en inrichting, het behoud van voldoende parkeergelegenheid, een betere toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers en het plein een centrale plaats geven in deze herinrichting. Kortom: aantrekkelijk voor bewoners, consumenten en winkeliers.

Daarnaast was er een ander heel belangrijk aspect: de klimaat adaptatie oftewel het werken aan klimaatbestendigheid. Hiervoor werden de volgende doelen benoemd: het aanleggen van een gescheiden rioolsysteem, het aanleggen van een waterretentie bassin, het zoveel mogelijk behouden van de bomen met het verbeteren van hun groeiplaats en het toevoegen van meer groene elementen zoals vaste planten borders volgens het Greentocolour® concept op plekken die voorheen dicht bestraat waren.Dit alles ter bevordering van de natuurlijke waterinfiltratie en daarmee verlaging van de temperatuur in straten en op pleinen en een verbetering van de luchtvochtigheid.

Het Molenplein is niet alleen een aangename verblijfsplek geworden met een verkoelende waterpartij, maar herbergt nu ook een verzonken waterinfiltratiebassin van 300 m3 welke gevoed wordt door de afwatering van de Marktstraat en het Molenplein zelf. Via geperforeerde rioolbuizen in de straten worden de o.a. de lindes van water voorzien en wordt het overtollige water afgevoerd naar het bassin waar het vervolgens langzaam terug in de bodem vloeit door de ruimtes tussen de wanden. Van de drie aanwezige grote platanen moesten er weliswaar twee voor de aanleg van het bassin wijken, maar deze kregen een nieuwe bestemming elders in het centrum.

Met het oog op een goede toegankelijkheid en het feit dat er grotere evenementen op het plein zouden moeten kunnen plaatsvinden werd er gekozen voor een bestrating die hier tegenop gewassen is. De Boulevard stenen van METTEN waren hierop het antwoord. Het egale steenoppervlak en de gegarandeerde glijweerstand in combinatie met de vellingkant vrije randen geven een comfortabele en veilige begaanbaarheid voor voetgangers, fietsers en automobilisten. De afwerking van de steen, Fein samtiert©, met CleanTop bescherming maakt het onderhoud simpel. En de stenen in banenverband verwerkt in de dikte van 12 cm zijn ook nog eens bestand tegen hoge duw- en zetkrachten.

Deel dit artikel