Focus Filmtheater sluipt subtiel de stad in

woensdag 4 juli 2018
timer 3 min
Het Focus Filmtheater naast de Arnhemse Eusebiuskerk is subtiel stedebouwkundig ingepast in het stadscentrum. DP6 architectuurstudio integreerde in de nieuwbouw een verdwenen historische steeg, die als transparant en structurerend element het zicht op de kerktoren vrihoudt.

De brug over de Rijn en de toren van de Eusebiuskerk, dat zijn de landmarks in de skyline van het Gelderse Arnhem. Pal voor de Eusebiuskerk staat sinds kort het Focus Filmtheater. Het Delftse bureau DP6 architectuurstudio ontwierp de nieuwbouw als een levendige ontmoetingsplek in de binnenstad van Arnhem, voor verschillende groepen gebruikers. Het gebouw heeft vijf filmzalen waarvan er één ook als theaterzaal gebruikt wordt. Daarnaast is in het filmtheater een Grand Café gevestigd en bezit de nieuwbouw educatieve ruimtes voor bijvoorbeeld scholen.


Het Focus Filmtheater staat op een uitdagende locatie, onderstreept projectarchitect Robert Alewijnse: "Het filmtheater bevindt zich op een plek waar decennia lang een groot stadsplein lag. Historisch gezien is nieuwbouw hier echter logisch. Voor de Tweede Wereldoorlog was het gebied rond de Eusebiuskerk bebouwd en op de plek van het nieuwe filmtheater bevond zich een kleine straat: de Torensteeg."



Foto: Andreas Secci


Die smalle steeg is in het DP6-ontwerp teruggebracht. Alewijnse transformeerde de loop van de stadssteeg tot een glazen passage in het hart van het filmtheater. Alewijnse: "Die ‘Nieuwe Torensteeg’ knipt de massa van het gebouw in tweeën. Zo voegt de nieuwbouw zich naar de schaal van de binnenstad èn blijft vanaf het plein voor het filmtheater het zicht op de Eusebiuskerk behouden." Ook binnen biedt het glas vrij zicht op de kerk; vanaf de publiekstrap naar de zalen is de Eusebiustoren altijd present.

Levendig als de stad

Het metselwerk in de gevel van het Focus Filmtheater is uitgevoerd met de Hagemeistersorteringen Liverpool GT + FU en Holsten GT. Alewijnse: "We zochten een steen met een mooie, bij de stad passende kleur en met dezelfde levendigheid als de historische stenen in de stad. Onze voorkeur ging uit naar een steen tussen strak en niet-strak in. Geen handvorm steen, maar wel een steen waarmee we in de grote metselvlakken de diepte en de levendigheid konden realiseren die ons voor ogen stond."

 
DP6 refereert in de gevels van het filmtheater aan de baksteenarchitectuur in de Arnhemse binnenstad en aan de wederopbouwarchitectuur rondom. Alewijnse: "Arnhem heeft veel klassieke winkelpanden met hoge winkelpuien. Die hoge puien vind je ook terug in het filmtheater. Die historische panden hebben bovendien gemetselde gevels, vaak voorzien van ronde ramen met ronde rollagen en met diagionale lijnen in metselwerk. Die motieven zijn door veel wederopbouwarchitecten opgepakt in hun na-oorlogse ontwerpen. Wij hebben deze typische ornamentiek opnieuw verwerkt in het filmtheater. Zo ontstonden metselwerkgevels met een rijke detaillering die ambachtelijkheid en een warme, klassieke kwaliteit uitstralen."

Foto: Andreas Secci
 
De gevels zijn gemetseld in wildverband en kruisverband met terugliggende voegen. Alewijnse: "De gevels van beide gebouwen zijn helemaal uitgetekend. Het goed krijgen van de diagonalen in het metselwerk was nog een hele puzzel, vanwege de ronde ramen, de ruimtes achter de gevel en de constructie."  
 
Aan de achterzijde van het filmtheater is de Hagemeistersortering Meißen toegepast. Deze sortering slaat een brug naar de stadsvilla's van architectenbureau De Zwarte Hond die in de nabije toekomst, nog dichter op de Eusebiuskerk, worden gebouwd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Focus Filmtheater sluipt subtiel de stad in

Het Focus Filmtheater in Arnhem, met uitzicht op de Eusebiuskerk. Foto: Andreas Secci

Foto: Andreas Secci Foto: Andreas Secci
Foto: Andreas Secci Foto: Andreas Secci
Foto: Andreas Secci Foto: Andreas Secci

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Lezing over de sociaal-fysieke aanpak in stadswijken

26 feb om 07:30 uur

In ons nieuwste magazine dat nu in productie is, wordt een rapport besproken dat gaat over…

Lees verder »