Project

Groen licht voor grootschalige Belfast Waterside ontwikkeling

Het Deense architectenbureau Henning Larsen heeft akkoord gekregen voor de transformatie van de Belfast Waterside ontwikkeling, dat bijna twintig jaar braak heeft gelegen.

Het Belfast Waterside project omhelst een gebied van 2,6 hectare groot, gelegen op het voormalige Sirocco Works terrein. Dit gebied aan de oostelijke waterkant van de Lagan rivier wordt getransformeerd tot een levendige buurt die het havengebied met de stad verbindt. “De Lagan rivier zal niet langer een scheiding zijn in Belfast, maar een verbinding – een hub”, aldus Jacob Kurek, partner bij Henning Larsen.Render door Henning Larsen


Het grootschalige project gaat voorzien in leisure- en retailfaciliteiten, hotels, kantoren en 750 nieuwe woningen. Elk pand wordt voorzien van uitzicht op het water en van voldoende daglichttoetreding. Bij elkaar telt het bouwoppervlak een kleine 158.000m2.

Microklimaat

Bijzonder aan het ontwerp is dat het een comfortabel buitenklimaat stimuleert door de wind vanaf het waterfront over de daken te begeleiden, in plaats van door de straten. Dit wordt mogelijk gemaakt door een trapsgewijze verhoging van gebouwen naarmate verder verwijderd zijn van de rivier, gecombineerd met een breed gevelfront aan de rivierkant. Aan de noordkant van de ontwikkeling creëren de hoogste gebouwen een akoestische barrière tegen de spoorweg.Render door Henning Larsen


Met deze klimaatstrategie wil Henning Larsen de seizoenperiode waarin mensen comfortabel buiten kunnen vertoeven met een aantal weken verlengen. Volgens het bureau deze verlenging een belangrijkere functie dan ooit in verband met de coronacrisis, gezien buitenruimtes doorgaans veiliger zijn. 


Meer informatie over de Belfast Waterside ontwikkeling is hier te lezen.

Deel dit artikel