Project

Menselijke maat terug op Stadionplein Amsterdam

Het hoofdstedelijke Stadionplein is in 1928 aangelegd als parkeer- en manifestatieplein voor de Olympische Spelen. Sindsdien was het een grote stenen vlakte waar vooral auto’s stonden geparkeerd, één maal per week de markt werd gehouden en af en toe een kermis.

Levendig plein

De onvrede over kale vlakte leidde tot meerdere plannen om het plein te transformeren. In 2009 is het definitieve stedenbouwkundig plan “Een nieuw Stadionplein” vestgesteld. Het ontwerp voorzag in twee bouwblokken met daartussen een nieuw plein van een meer menselijke maat. Het parkeren verdween naar een ondergrondse garage en het nieuwe plein werd vrijgehouden voor kleinschalige evenementen en de markt. 


Hoge eisen

Door West 8 Urban Design is een ontwerp gemaakt dat rekening hield met een aantal uitgangspunten zoals een aantrekkelijke verblijfsplek, ontmoetingsplek en ruimte voor evenementen en de weekmarkt. “De toegevoegde functies hebben voornamelijk een wijkgerichte functie”, legt projectleider Ronald Sminia uit. Op die manier ontstaat balans tussen het grootschaliger Olympisch Stadionterrein het naastgelegen buurtplantsoen. 


Inrichting

Het plein kent verschillende hoogteverschillen dat door opvallende brede lichtgrijze banden is omkaderd. Het plein zelf is afgewerkt in bruin/rood gebakken klinkers. Er zijn verschillende patronen toegepast die het plein een speels karakter geven. Op het plein zijn de twee karakteristieke gebouwtjes voor de kaartverkoop voor de Olympische Spelen behouden. Op diverse plekken wordt het intieme karakter gecreëerd door diverse groepen van bomen. 


Markt

Na een afwezigheid van enkele jaren is de vertrouwde weekmarkt teruggekeerd op het plein. Ronald Sminia: “Omdat het plein multifunctioneel gebruikt moet kunnen worden is ervoor gekozen het plein zo open mogelijk en vrij van obstakels in te richten. Zo ook voor de elektrische voorzieningen. Ondergrondse voorzieningen kun je meer in het ‘gebruiksveld’ plaatsen, zonder er last van te hebben.” In een vroeg stadium is PUTkast BV gevraagd om samen met de gemeente een plan van aanpak en ontwerp met begroting uit te werken. Sminia was al bekend met het bedrijf omdat PUTkast de voorzieningen voor de vroegere zaterdagmarkt ook al in beheer had.

 

“De samenwerking met PUTkast is goed bevallen”, geeft Sminia aan. “Op basis van onze ideeën heeft PUTkast een ontwerp voor de ondergrondse voorzieningen opgesteld en is deze in goede onderlinge samenwerking geoptimaliseerd. Vervolgens nemen ze je alle zorgen uit handen en regelen zij dat de kasten op elektra en water worden aangesloten.”Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel