Nieuws

Traincomplex Feyenoord 1908 klaar voor gebruik

In Rotterdam-Zuid is onlangs het nieuwe trainingscomplex '1908' van Feyenoord geopend. Het door MoederscheimMoonen Architects ontworpen multifunctionele complex is van alle gemakken voorzien om het eerste elftal van Feyenoord dagelijks in een topsportklimaat te kunnen laten werken.

Als gevolg op de opening van het trainingscomplex werd onlangs ook het startschot gegeven voor de Feyenoord Academy en Topsport Feyenoord, bedoeld voor de jeugd van de voetbalclub. Traincomplex 1908 is uitsluitend voor het eerste elftal ontworpen. Een groot deel van het gebouw staat in het teken van sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezighouden met research en de prestatie van de voetballers. Dit wordt ondersteund door diverse kantoren, een auditorium, restaurant en ontspanningsruimtes. Het interieur is zo ontworpen dat het een rustgevende en tegelijkertijd uitdagende omgeving is die concentratie en focus stimuleert. Er is gebruik gemaakt van lichte kleuren en natuurlijke materialen. Ruimtes als de kleedkamer en welness zijn aan de achterkant gesitueerd, waar de spelers volledige privacy hebben. De kantoren en sportmedische faciliteiten zijn daarentegen juist aan de voorkant gesitueerd, waar veel contact is met de velden. 


De balans tussen privacy en transparantie vormt de basis van de duidelijke vormentaal van het architectonisch ontwerp. Door de glazen gevel krijgt het complex een eigentijds en strak gezicht. Daarbij hebben door het glas veel ruimten zicht op de velden. Tevens is de achtergevel vormgegeven als een schild van cortenstaal dat doorloopt in het dakoverstek. Dit vormt een krachtige rug richting de openbare weg op de dijk en is daarbij het bepalende element in het ontwerp. Het cortenstaal is uitgevoerd in verschillende perforatiegraden wat samen met de raampartijen een dynamisch patroon creëert. 

Deel dit artikel