Nieuws

Kantoorpanden moeten flink verstevigd worden

De eigenaren van honderden kantoorpanden in Nederland krijgen mogelijk flink extra kosten. Veel van deze gebouwen voldoen niet aan de aangescherpte bouwregels.

Een van de grootste voorbeelden waarbij het de afgelopen jaren misging, is de parkeergarage bij luchthaven Eindhoven. Het type vloer dat is gebruikt bij deze garage, is sinds 2000 veel toegepast. Deze breedplaatvloeren zijn tweederde zwakker dan van tevoren werd aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt daarbij dat ook afgeleiden van deze vloersoort minder sterk zijn dan van tevoren gedacht werd. 

Toezicht

Deze typen vloeren worden vanaf nu dan ook scherper in de gaten gehouden, schrijft Financieel Dagblad. Hoewel er niet direct gevreesd wordt voor nieuwe instortingen van gebouwen, moeten eigenaren van risicogebouwen in heel Nederland uit voorzorg hun vloeren laten controleren en waar nodig verstevigen. Hierna zijn de minder risicovolle panden aan de beurt.

Gebruikers

Niet alleen eigenaren, ook gebruikers van de gebouwen worden getroffen door de controles. Wie in een gebouw zit, moet misschien tijdelijk weg of krijgt te maken met bouwers die een plafond loshalen en met boormachines in de weer gaan. Zo'n herstelklus kan drie maanden duren en huurders kunnen dan niet altijd hun gebouw op de oude manier gebruiken. De kosten die dit oplevert kunnen hoger zijn dan de kosten voor het herstel zelf.

Rode lijst

De rijksoverheid zette dit voorjaar acht overheidsgebouwen op een rode lijst - waaronder de rechtbank Zwolle en het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Gebruikers mogen de vloer minder zwaar belasten en op sommige verdiepingen zijn feestjes verboden. In de gebouwen zijn soms enkele ruimtes helemaal afgezet.

Deel dit artikel