Nieuws

Werven Nieuw West: gebouw zonder ecologische voetstap

Werven Nieuw West, het nieuwe kantoorgebouw voor de gemeenschappelijke werven van de stad Amsterdam, ontworpen door bureau SLA , heeft geen ecologische voetstap. Het gebouw, de toekomstige huisvesting van de stadswerkers die de parken, straten, straatverlichting en trottoirs onderhouden, maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en van nieuwe, en uit de aarde gewonnen materialen

Hoe bouwen we een werfgebouw zonder grondstoffen op te gebruiken? 

De constructie is samengesteld uit gerecyclede stalen balken. Ze zijn niet gelast, maar vastgedraaid met bouten. Die aanpassing maakt dat het grootste deel van het gebouw uit elkaar worden gehaald en weer anders kan worden gebruikt.

Op de werven lagen stapels stenen zo ver het oog reikt 

De gevel bestaat uit stenen die op locatie opgeslagen waren. Op de werven lagen stapels stenen zo ver het oog reikt. Verschillende kleuren, verschillende maten. Het zijn restanten van projecten, voldoende om een heel gebouw van te maken. Die overgebleven stenen zijn nu het gezicht van het gebouw geworden.

Gebouw gebruikt geen energie 

Om te beginnen gebruikt het gebouw geen energie. Het maakt zelf genoeg energie. Door het benutten van de zon, en warmte en kou van de aarde. Dit is geen technische uitdaging meer. Elk nieuw gebouw zou op deze manier moeten werken.

Wat maakt een gebouw nu echt duurzaam? 

Bureau SLA stelde zich de vraag, wat maakt een gebouw nu echt duurzaam? Dat het geliefd is, dat mensen er graag in werken. Want dat zal het waarde behouden en niet na een paar jaar worden afgebroken. De meest duurzame gebouwen gaan voor altijd mee. Daarom hebben we speciale aandacht besteedt aan het ontwerpen van aangename werkruimtes. We zorgden voor extra hoge plafonds zodat het gebouw in de toekomst gemakkelijk kan worden getransformeerd, bijvoorbeeld in appartementen.

Facts & Figures 

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam 
Ontwerpteam: Peter van Assche, Monique Philippo, Wouter Bak, Amber Beernink 
Ontwerp: 2015 – 2018 
Verwachte oplevering: 2019 


In de komende editie van Stedebouw & Architectuur, thema-editie Renovatie & Herstructurering, is een interview opgenomen met Peter van Assche, bureau SLA, met veel aandacht voor circulair ontwerpen, bouwen en renoveren. 


 
 

 

Deel dit artikel