Nieuws

Nieuwbouw Eurojust is gastvrij voor Europese medewerkers

De nieuwe huisvesting van Eurojust in Den Haag is begin oktober geopend door koning Willem-Alexander. Het designteam van Mecanoo architecten, Royal HaskoningDHV en DS Landschapsarchitecten ontwierp een gastvrij gebouw voor medewerkers en bezoekers uit alle 28 Europese landen.

Met een elegante hoogbouw aan de Johan de Wittlaan en een laagbouw met twee ondergrondse verdiepingen is Eurojust zorgvuldig ingepast op de locatie. Aan de entreezijde is ruimte gemaakt voor een landschappelijk voorplein met zicht op de hoofdingang.

De internationale zone in Den Haag is de logische locatie voor Eurojust, het EU-agentschap voor justitiële samenwerking in grensoverschrijdende strafzaken. Door het duinlandschap voor het World Forum-gebied aan de overzijde van de Johan de Wittlaan door te zetten, is Eurojust verbonden met internationale organisaties zoals OPCW en Europol.

Tijdloze uitstraling

Een ritme van open en gesloten composieten gevelelementen geeft het lichte gebouw een tijdloze uitstraling. De ramen, die afwisselend licht horizontaal of verticaal gekanteld zijn, reflecteren zowel de lucht als het omringende landschap en geven de gevel diepte.

 

Binnenin het gebouw worden de bezoekers verwelkomd in een ruime lobby met verdiepingshoge ramen. De foyer heeft verschillende zones, van publiek naar meer besloten. Een brede trap met uitzicht op de tuinen daalt af naar de ondergrondse verdiepingen, waar de conferentiefaciliteiten zich bevinden.

 


Credit: Mecanoo architecten

Deel dit artikel