Nieuws

Blockchain: revolutie in de bouw?

Het is nog lang geen trend, maar blockchain wordt zeker een gamechanger in de bouw en infra.

door Ysbrand Visser


Het is niet de vraag óf het er komt, maar slechts wanneer. Dat is wel duidelijk als je over blockchain spreekt met experts, zoals Paul Bessems. Het voor velen nog vage concept kun je vergelijken met een digitale boekhouding (grootboek, ook wel: ledgers). Met daarin allerlei transacties tussen aanbieders en vrager. Dat lijkt complex, maar het basisprincipe is eigenlijk heel eenvoudig en bespaart daardoor veel ruis en kosten.


Die ledgers bestaan in feite steeds uit een opeenvolgende reeks van transacties. De ene transactie is een dienst (werk of een product) die wordt geleverd, de gekoppelde transactie is de bijbehorende waarde (bijvoorbeeld in geld), die daarop aan de dienstverlener wordt uitgekeerd.

In een blockchain zijn die transacties (al dan niet anoniem) voor iedereen zichtbaar. Zo stijgt het vertrouwen van de partijen die door een blockchain met elkaar verbonden zijn enorm.

Vondst

Natuurlijk worden er veel vraagtekens bij dit systeem gezet. Hoe zit het dan bijvoorbeeld met innovaties? Heb je een slimme ingeving gehad, misschien wel een essentieel rekensommetje, en zet je dat dan zomaar en zichtbaar voor de hele buitenwereld online? Zodat anderen er gratis mee weglopen?


“Ja en nee,” zo stelt Paul Bessems. “Je kunt je vondst natuurlijk voor jezelf houden, maar dan keer je terug naar de feodale wereld. Daarin was er door dezelfde gedachtegang weinig innovatie. In een moderne, complexe wereld is het juist verstandiger om dingen te delen en dat kan perfect met een blockchain.”

Smart

De manier waarop is volgens Bessems simpel: je koppelt er een gebruiksrecht aan vast. Telkens als iemand jouw vondst in zijn eigen dienst of product toepast, komt die informatie uit een blockchain. Er is dan een slim contractje aan die rekensom verbonden - een smart contract – waardoor de bijbehorende vergoeding volledig automatisch wordt uitgekeerd aan de bedenker ervan. Zo profiteert iedereen van jouw innovatie. Jij ook.


Benieuwd naar meer belangrijke inzichten over het fenomeen blockchain? Kom dan naar het Bouwgenootschap Congres: Gamechangers in de bouw & infra, waar Paul Bessems de keynote uitspreekt: ‘Blockchain: revolutie in de bouw?’ Of schrijf je meteen in:


Paul Bessems             

 

Paul Bessems is pionier, internationaal spreker, blockchain consultant, trainer en (co-)auteur van negen managementboeken. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe organisatievormen die beter aansluiten op nieuwe organisatietechnologieën zoals blockchain. Hij is een expert op het gebied van Blockchain Organiseren.

 

Dit artikel komt uit Bouwgenootschap

Deel dit artikel