Nieuws

Modulair schoolgebouw voor expatkinderen in Amsterdam

Amsterdam International Community School, de expatschool in Amsterdam, opent op donderdag 29 augustus de deuren van een nieuw modulair schoolgebouw.

Door Brexit vestigen veel bedrijven uit Engeland zich in Amsterdam. Daardoor is de vraag naar onderwijs voor expatkinderen hoog. Om daar verandering in te brengen plaatste De Meeuw, in opdracht van de gemeente Amsterdam, een tijdelijk schoolgebouw voor 500 leerlingen.

Leerproces

Architectenbureau Burton Hamfelt heeft een ontwerp gecreëerd waarbij continuïteit van het leerproces centraal staat en waarin overgangen tussen verschillende ruimtes een belangrijke rol spelen. Het gebouw heeft veel openbare ruimtes, een bibliotheek, een auditorium en een grote aula met hoog plafond. Via tribunes in de aula kom je in de verschillende ruimtes van het gebouw terecht.

Vijf jaar

Na een periode van ongeveer vijf jaar gaat gemeente Amsterdam het schoolgebouw inzetten op een locatie elders in de gemeente. "Na die periode krijgt deze plek een andere bestemming en verhuizen we naar ons uiteindelijke gebouw", aldus Kees van Ruitenbeek, projectleider bij Esprit Scholen. Bij het eerste ontwerp is daarom door uitvoerder De Meeuw al rekening gehouden met een toekomstige verplaatsing van het gebouw. Mede hierom is voor De Meeuw gekozen. "Zij gaan een stuk verder dan traditionele noodbouw", aldus Van Ruitenbeek.

Modulair maar toch stijlvol

Het modulaire karakter van het gebouw zorgt ervoor dat het uit elkaar te halen en te verplaatsen is. "Toch is er niet aan af te zien dat het om een tijdelijk gebouw gaat", stelt Hans Buissink, technisch tenderspecialist bij De Meeuw. Tegen de buitenkant van de modules is een losse gevel geplaatst. "Het gaat hierbij om een cassettegevel, die zorgt voor een moderne en permanente uitstraling, zonder daarbij de modulariteit en toekomstige verplaatsbaarheid uit het oog te verliezen."


Wilt u op de hoogte blijven van meer ontwikkelingen in de sector stedenbouw en architectuur? Meldt u zich dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief. 

Deel dit artikel