ARCHITECT@WORK staat in het teken van ‘Architectuur en Licht’

woensdag 29 augustus 2018
timer 8 min
Op woensdag 12 en donderdag 13 september 2018 vindt in Rotterdam Ahoy een nieuwe editie van ARCHITECT@WORK plaats. De organisatie heeft rond het thema ‘Architectuur en Licht’ een gevarieerd lezingenprogramma samengesteld. Sprekers zijn onder meer Dirk Jan Postel (Kraaijvanger), Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde), Siegrid Siderius (Arup) en Paul de Ruiter (Paul de Ruiter Architects).

Architectuur en licht hebben nooit zonder elkaar gekund. Maar de manier waarop daglicht binnengebracht wordt in gebouwen en waarop kunstlicht ingezet wordt om gebouwen zowel van binnen als van buiten te verlichten is wel snel aan het veranderen. Nieuwe materialen en technieken maken het mogelijk om op nieuwe manieren daglicht binnen te halen en de warmte buiten te houden. 

Door de snelle opmars van onder andere ledverlichting verandert de toepassing van kunstlicht nog sneller. In het interieur kan het kunstlicht gedurende de dag – net als het daglicht dat doet – veranderen qua kleur en intensiteit. Ook wordt steeds belangrijker hoe een gebouw zich ‘s avonds – aangelicht – presenteert richting de stad.


In het lezingenprgramma worden deze ontwikkelingen aan de hand van praktijkvoorbeelden verder uitgewerkt. Els Zijlstra (MaterialDistrict) gaat in op de ontwikkelingen wat betreft materialen; Dirk Jan Postel laat zien hoe bij Museum Voorlinden geen noorderlicht wordt binnenhaald, maar gereflecteerd zuiderlicht; Daan Roosegaarde toont hoe hij tot zijn ontwerpen komt; Patrick Koschuch vertelt hoe daglicht binnengebracht kan worden in publieke gebouwen; Siegrid Siderius zoomt in op het ontwerpen met kunstlicht in al zijn aspecten, en het belang van donkerte daarbij, en Paul de Ruiter laat zien hoe het binnenbrengen van veel daglicht en energiezuinigheid elkaar niet hoeven uit te sluiten.


Tentoonstellingen rond ‘Architectuur en Licht’
Rond het thema ‘Architectuur en Licht’ zijn op ARCHITECT@WORK twee tentoonstellingen te zien. MaterialDistrict (voorheen Materia geheten) presenteert de materialententoonstelling ‘Lovely Light’ en Dutch Architecture Photographers (DAPh) is aanwezig met een fototentoonstelling.

Daarnaast is de kunsttentoonstelling ‘The Art of Upcycling’ te zien van Ocean Sole. Om het zwerfafval te verminderen, worden in Kenia van versleten slippers grote dierensculpturen gemaakt. De Europese vertegenwoordigers van dit initiatief, Nic&Mic, geven op ARCHITECT@WORK er iedere dag een korte lezing over.


ARCHITECT@WORK in Rotterdam
Met ruim 280 exposanten behoort ARCHITECT@WORK tot de grootste beurzen voor architecten en ontwerpers in Nederland. Het unieke beursconcept van ARCHITECT@WORK wordt over de hele wereld met groot succes toegepast en strijkt iedere twee jaar neer in Rotterdam Ahoy.

De seminars op ARCHITECT@WORK zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl, klik op de knop Gratis Bezoekersregistratie en registreer je met de code 557.

SEMINARS Woensdag 12 september 2018

14:30 

Panelgesprek ‘Ontwerpen met licht’
Harm Tilman - de Architect

Licht is een van de belangrijkste materialen van architectuur en ontwerp. Licht kan ruimtes transformeren en draagt bij aan het comfort en de beleving van gebouwen en leefomgeving. De bijeenkomst richt zich op de betekenis van licht en de rol van architecten en ontwerpers in het bereiken van duurzame architectonische oplossingen. Harm Tilman modereert een gesprek met architecten, ontwerpers en producenten die veel met licht werken. Centraal staat de vraag wat nodig is om met licht een perfect ruimte te maken. Met onder andere Kaan, Next, Fokkema, Children of Light, e.a.


16:00
Lovely Light
Els Zijlstra - MaterialDistrict

Licht is een van de bouwstenen van architectuur en materialen spelen daarin een sleutelrol. Materialen kunnen licht reflecteren, absorberen of doorlaten. Maar materialen kunnen ook zelf licht geven of veranderen onder invloed van UV-straling. In haar lezing toont Zijlstra bijzondere materialen die spelen met licht en fantastische projecten waar licht in al zijn vormen centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan glas waar vogels niet meer tegenaan vliegen, lichtgevende stoeptegels, zonnepanelen met prints, films die daglicht naar drie verdiepingen onder de grond transporteren, lichtdoorlatende draagconstructies en zelfregulerende zonwering in glas.



17:30

Ontwerpen aan het ultieme daglichtmuseum
Dirk Jan Postel - Kraaijvanger

Is het je opgevallen? Dat het licht in Museum Voorlinden anders is dan in andere musea? Bijna alle musea die daglicht binnenhalen – wat op zich al een zeldzaamheid aan het worden is – richten zich op het noorderlicht. Dat is immers stabiel. Kunstenaars richten hun studio’s er daarom ook bijna altijd op. In Museum Voorlinden heeft Postel er echter voor gekozen om gereflecteerd zuiderlicht binnen te halen. Dat is veel beweeglijker, legt hij uit, en verkleurt over de dag. Als er een wolk voor de zon trekt, merk je dat binnen. Door het gereflecteerde licht meermaals te filteren ontstaat een perfecte basis om kunst te tonen. In zijn lezing neemt Postel je mee in de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere daglichtmuseum.

19:00

The Art of Upcycling
Nicholas Ninaber van Eijben (Nic&Mic) - Ocean Sole

Op het strand in Kenia – wit zand, blauwe zee – vind je naast schelpen en zeewier ook iets heel anders… teenslippers! Een groot deel van de wereldbevolking loopt erop. Want het schoeisel is goedkoop in de aanschaf, maar niet duurzaam in gebruik. In ontwikkelingslanden vormt dit dan ook een groot probleem, waar Ocean Sole een oplossing voor wil vormen. Achtergelaten teenslippers verwerkt de organisatie met lokale ambachtslieden tot kleurrijke sculpturen die de vorm aannemen van dieren. De broers Nicholas en Michael (Nic&Mic) zijn de Europese partner voor de kleurrijke slipperkunst en stellen deze op ARCHITECT@WORK tentoon.

SEMINARS Donderdag 13 september 2018

13:30 

Landscapes of the Future
Artist & Innovator Daan Roosegaarde - Studio Roosegaarde

Wie met de auto nu de Afsluitdijk oprijdt, ziet de monumentale heftorens oplichten in de bundels van de koplampen. Wie in Eindhoven ‘s avonds het Van Gogh pad neemt, zal zien dat dit zachtjes nagloeit van de dag. En wie Waterlicht weleens heeft ondergaan, dat met zijn golvende licht een Nederland onder water verbeeldt, weet dat licht mensen echt kan verbinden. Als kunstenaar en innovator zoekt Roosegaarde ook zelf graag de spotlights op, maar in de wereld van de lichtarchitectuur verlegt hij dan ook onmiskenbaar grenzen. Met zijn team van ontwerpers en ingenieurs wil hij prototypen ontwikkelen voor slimmere en duurzamere (stedelijke) landschappen van de toekomst. In zijn lezing neemt Roosegaarde je mee in het ontwikkelproces van enkele van zijn installaties en laat hij zien waar momenteel aan werkt.

© Studio Roosegaarde
© Studio Roosegaarde

14:30

Rationele uitbundigheid
Patrick Koschuch - van Dongen-Koschuch

Vanuit zijn enorme ervaring met het ontwerp van publieke gebouwen weet Patrick Koschuch daglicht te introduceren waar dat altijd ontbrak. In het poppodium van Venlo valt daglicht via de foyer de grote zaal in – omgekeerd is er vanuit de zaal zo ‘s avonds ook nog een verbinding met de stad buiten. In Arnhem heeft het bureau een multifunctionele concertzaal ontworpen die zich met een enorme, dubbele, te openen glazen wand letterlijk en figuurlijk naar het park opent. En in Den Helder heeft van Dongen-Koschuch in een industriële hal een volledig glazen theaterzaal ontworpen. De akoestiek wordt geregeld via enorme, verplaatsbare, houten panelen. In zijn lezing vertelt Koschuch hoe hij dit spektakel voor elkaar krijgt binnen de zeer beperkte budgetten die voor dergelijke gebouwen beschikbaar zijn. Wat is zijn geheim?

16:00

Licht is architectuur
Siegrid Siderius - Arup

Als lichtontwerper bij ingenieursbureau Arup en als voorzitter van Lichtontwerp Nederland werkt Siderius nauw samen met architecten aan allerhande opgaven. Wat haar daarbij opvalt is dat architecten bij lichtontwerp vaak eerder denken aan de vormgeving van armaturen dan aan de vormgeving van een lichtbeeld. Als daglicht aan de basis staat van architectuur, dan kan ook kunstlicht architectuur maken of breken, stelt ze. In haar lezing gaat ze in op de invloed van licht op mens en omgeving, hoe lichtontwerp hieraan kan bijdragen, en hoe denkend vanuit licht en donker, innovaties en duurzaamheid nieuwe gebouw- en lichttypologieën mogelijk worden.

17:30

Light and the living building
Paul de Ruiter - Paul de Ruiter Architects

Daglicht en kunstlicht zijn in de visie van De Ruiter nauw met elkaar verbonden. Veel daglicht binnenlaten is niet alleen goed voor de gezondheid, maar reduceert ook de vraag naar kunstlicht aanzienlijk. Dat laatste vormt een grotere milieubelasting dan velen denken. Met een groot glazen atrium, waardoor licht diep het gebouw in kan vallen, of een slim ontworpen gevel, die directe zoninstraling en de zonnewarmte buiten houdt, kan enorm veel bereikt worden. Met het QO, het duurzaamste hotel van Europa, voegde de Ruiter hier een nieuwe dimensie aan toe en is een 'living building' gecreëerd met een innovatieve, bewegende gevel. Deze intelligente gevel bestaat uit 1638 bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op de gewenste temperatuur in samenspel met het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten ze zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Deze revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor minder energieverbruik voor verwarming (65%) en koeling (90%).



19:00
The Art of Upcycling
Nicholas Ninaber van Eijben (Nic&Mic)
Ocean Sole


ARCHITECT@WORK vindt plaats op 12 en 13 september in Rotterdam Ahoy, beide dagen van 13:00 tot 20:00. Kijk voor meer informatie op www.architectatwork.nl. Gratis en vlotte toegang dankzij uw voorregistratie met code 557 via www.architectatwork.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
ARCHITECT@WORK staat in het teken van ‘Architectuur en Licht’

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »