Groen wonen en werken in MicroCity Het Platform

maandag 29 juni 2020
timer 3 min
Direct naast het station Utrecht Centraal is het multifunctionele gebouw Het Platform in gebruik genomen. Het natuurinclusieve pand combineert wonen met ontmoetingsplekken en commerciële ruimten, waardoor het nagenoeg zelfvoorzienend is.

Het Platform telt 210 huurwoningen en heeft een groot aantal voorzieingen, waaronder een fietsenstalling, ontmoetingsplekken, horeca en fitness. Het Platform is een samenwerking tussen gemeente Utrecht, ontwikkelaar ABC Vastgoed, architect VenhoevenCS en Bouw21 en is nu onderdeel van de managementportefeuille van CBRE Global Investors.

Bouwen boven het spoor

Het Platform is pal boven het bus- en tramstation van de Uithoflijn gebouwd, direct naast Utrecht Centraal. Daarom moest het gebouw van ruim 18.000 m2 worden gerealiseerd op een grondoppervlak van slechts 170 m2. In plaats van de zware constructie die oorspronkelijk voor de overbouwing van het bus- en tramstation was bedacht, is de noodzakelijke constructie geintegreerd in de eerste verdiepingen van het gebouw. Samen met IMd Raadgevende ingenieurs is hiervoor een maatwerk lichtgewicht staalconstructie met 3D-vakwerkliggers ontwikkeld, waardoor uiteindelijk in het platform de helft minder staal en beton nodig was.

Uitnodigend ontwerp

Het gebouw bestaat uit een compositie van verschillende gebouwdelen die samen het hectische stationsgebied voorzien van een aantal aantrekkelijke stedelijke tussenruimtes en buitenruimtes. De terrassen, onderling verbonden via bruggen en trappen, bieden een geweldig uitzicht over het stationsgebied en de historische binnenstad. Hier kunnen de bewoners zich thuis voelen en tegelijkertijd onderdeel zijn van de bruisende stad. Elk appartement is anders en heeft een andere gevel. Met verspringende ramen, balkons en plantenbakken worden de bewoners verleid om meer naar buiten te gaan.



Foto: Ossip van Duivenbode

Natuurinclusief

De vier daktuinen en royaal begroeide groene gevels vormen een essentieel onderdeel van het woonwerkgebouw. Om de biodiversiteit in de stad te verrijken, maakte Studio LandLab een beplantingsplan gebaseerd op landschappen in de provincie Utrecht. Met een rijke bloemenmix en opeenvolgend bloeiende bomen en struiken, zoals de honingboom, de magnolia en de zevenzonenboom, staat het gebouw een groot deel van het jaar in bloei en worden veel vogels en insecten aangetrokken.

Een proces van dialoog en samenwerking

Om rekening te houden met alle, soms tegengestelde, belangen op deze plek, bood de gemeente bij het uitschrijven van de tender veel ruimte voor innovatie en creativiteit. Ook de omgeving is al in een vroeg stadium actief bij het project betrokken, waardoor hun zorgen, wensen en kennis van de locatie in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het gebouw zoals het er nu staat.


Tijdens de planrealisatie is de transparante samenwerking uit de tenderfase voortgezet. Hierdoor werd het mogelijk dat al een jaar na het winnen van de tender de eerste paal voor Het Platform kon worden geslagen. Na de oprichting van een eigen bouwbedrijf, Bouw21, ging ABC Vastgoed rechtstreeks in zee met leveranciers en bouwspecialisten als bouwpartners. Op deze manier kon flexibel worden omgegaan met de complexiteit en dynamiek op en rond de bouwplaats. Abcnova was verantwoordelijk voor het projectmanagement en heeft het hele traject begeleid van de tender en contractvorming tot aan de realisatie.

Inclusief wonen door betaalbare huur 

De ambities uit de ontwerpfase zijn tijdens de uitwerking en uitvoering overeind gebleven. En dat voor een betaalbare huur. Voor de oplevering waren alle woningen al verhuurd. Na een zorgvuldige inhuizing tijdens een periode van strikte coronamaatregelen is het gebouw nu volledig bewoond en op de diverse dakterrassen begint het groen al flink te groeien en bloeien. Binnenkort opent in het gebouw ook de Alienware Training Facility van e-sports organisatie Team Liquid.

HET PLATFORM UTRECHT from VenhoevenCS on Vimeo, door Xinix Films.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Groen wonen en werken in MicroCity Het Platform

Foto: Ossip van Duivenbode

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Lezing over de sociaal-fysieke aanpak in stadswijken

26 feb om 07:30 uur

In ons nieuwste magazine dat nu in productie is, wordt een rapport besproken dat gaat over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »