Nieuws

Eerste cradle-to-cradle rotonde van Nederland

Herbruikbaar en duurzaam, dat moest deze nieuwe rotonde worden en deze begrippen stonden dan ook centraal tijdens de brainstormsessies in 2016. Uiteindelijk is hier de eerste cradle-to-cradle rotonde van Nederland, mogelijk van de hele wereld, uit voort gekomen.

Bij cradle-to-cradle draait alles om hergebruiken. Producten worden zo ontworpen dat ze van begin tot eind veilig en herbruikbaar zijn. Dit was ook het uitgangspunt van de Rotonde van Morgen. Uiteindelijk is een rotonde ontstaan die demontabel is en waarvan over een jaar of dertig ieder onderdeel apart uit de rotonde te halen is en opnieuw gebruikt kan worden. De herbruikbare onderdelen maken dit zo’n unieke rotonde.

 

De herbruikbaarheid is niet het enige wat de rotonde zo uniek maakt. In plaats van asfalt als verhardingsconstructie wordt er voor de Rotonde van Morgen gebruik gemaakt van beton. Beton heeft namelijk een langere levensduur en vergt weinig onderheid. Daarnaast bevat de betonsoort die gebruikt wordt een lage CO2-uitstoot, namelijk 70% lager dan normaal. Vervolgens is er voor de fietspaden rood beton gebruikt, in plaats van beton met een rode coating. Voor gekleurd beton hoeven toxische stoffen gebruikt te worden, omdat beton gekleurd kan worden met natuurlijke kleurstoffen.

 

Ook wordt het regenwater dat op de rotonde valt opgevangen en geïnfiltreerd binnen de beperkte vrije ruimte en worden biobased markeringen, aluminium lichtmasten en verkeersboorden ingezet. Als laatste worden onderhoudsarme groenvoorzieningen rondom de rotonde geplaatst om fijn stof te vangen. Dit alles maakt de Rotonde van Morgen zo uniek, duurzaam en herbruikbaar. Er zijn nu al andere gemeenten, zoals de Gemeente Weert, die deze werkwijze zouden willen kopiëren.

 

De Rotonde van Morgen wordt op dit moment gerealiseerd door Den Ouden Groep, gemeente Venlo en adviesbureau Kragten. Naar verwachting zal de rotonde eind augustus 2017 klaar zijn.  Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel