Start bijzonder renovatieproject in Haagse wijk Transvaal

dinsdag 29 juni 2010
timer 2 min
Verwarming met duurzaam opgewerkte warmte via een WKO-systeem.

Op maandag 5 juli geven Marnix Norder, wethouder Wonen, Ruimtelijk Ordening en Integratie van de gemeente Den Haag, Willem Krzeszewski van woningcorporatie Staedion en Leendert den Heijer van BAM Woningbouw Den Haag samen het startsein voor een bijzonder renovatieproject in het hart van de Haagse herstructureringswijk Transvaal. Het project ‘de Nieuwe Hertzog’ is uniek omdat het verwarmd wordt met duurzaam opgewekte warmte via een WKO-systeem (Warmte-Koude-Opslag). Daarnaast staat het project midden in een herstructureringswijk waarbij veel van de oude woningvoorraad wordt gesloopt en plaats maakt voor nieuwbouw.

 

Behoud authentiek Transvaal

Staedion vond het belangrijk om de woningen in de Hertzogstraat te renoveren om zo nog een stuk authentiek Transvaal te behouden. De oorspronkelijke 135 portiekwoningen worden op hoog niveau gerenoveerd. Dat houdt in dat alleen het casco van de woningen met de authentieke gevel blijft staan. Voor de rest wordt alles vernieuwd. Ook worden woningen horizontaal en verticaal samengevoegd tot 72 eengezinswoningen, maisonnettes en benedenwoningen. De verwachting is dat de 72 woningen in de eerste helft van 2011 gereed zijn. De woningen zijn bestemd voor de vrije sector huur.

 

Duurzame verwarming

De woningen worden met duurzaam opgewekte energie verwarmd. Dit levert een CO2-besparing op van 42%. De warmte wordt opgewekt via een WKO-systeem dat grondwater van ongeveer 180 meter diepte oppompt. Vervolgens wordt door een warmtewisselaar de warmte uit het grondwater gehaald en door een leidingenstelsel door de wijk naar de woningen geleid. De warmte wordt gebruikt voor warm tapwater en voor het verwarmen van de woning via vloerverwarming. Daarnaast wordt in de zomer ook nog met behulp van een ‘energiedak’ warmte uit de zon opgewekt en opgeslagen voor koudere tijden. Dit gebeurt voor het hele gebied. De warmte wordt geleverd door Energiek B.V., het energiebedrijf en dochtermaatschappij van Staedion.

 

Het project ‘de Nieuwe Hertzog’ geeft invulling aan de nieuwe bedrijfsstrategie van Staedion waarbij de focus ligt op het investeren in (binnen-)stedelijke projecten en duurzaamheid. Staedion investeert 15,7 miljoen euro in ‘de Nieuwe Hertzog’. De realisatie is in handen van BAM Woningbouw Den Haag.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel