Nieuws

Dit is de architect van de beroemde klimtoren in Groningen

Ineens gaat de klimtoren Excalibur viral op internet. Een recent geplaatste video over de klimwand in Groningen is inmiddels ruim 3,7 miljoen keer bekeken op de Facebookpagina Viral Thread. Niet genoemd wordt de architect van de toren, Johannes Moehrlein. Wij spraken hem.

Een architect wil eer voor zijn werk hebben. Helemaal als een architectonisch ontwerp overal ter wereld gedeeld wordt. In het geval van Johannes Moehrlein: een video van de door hem ontworpen klimtoren Excalibur bij klimcentrum Bjoeks in Groningen wordt op 14 maart gedeeld op Viral Thread, een Facebookpagina met ruim 13 miljoen likes. Het filmpje is een hit. Ruim 3,7 miljoen mensen zien de futuristische klimtoren en diverse media pikken het succes van de video op.Opvallend is dat nergens de naam van de architect wordt genoemd. “Het is bijzonder dat de toren nu ineens populair is. Want hij is in 2005 opgeleverd”, vertelt Moehrlein. “Maar goed, dat is kracht van sociale media.”

Vorm van zwaardsnede

Niet alleen ontwierp Moehrlein de 39 meter hoge klimtoren, ook het ontwerp van het aangrenzende klimcentrum is van zijn hand. Maar, zo geeft de Groninger architect toe, de toren is de kers op de taart. “Het was de uitdaging om een toren te maken die een stedenkundig verhaal vertelt. Het ontwerp lijkt op een zwaardsnede, vandaar ook de naam Excalibur, een mythisch zwaard uit het verhaal van koning Arthur.”

Wijst naar Martinitoren

“Door een hellingshoek wijst het ontwerp symbolisch precies naar de centrale as van Kardinge, naar de stad Groningen en haar beroemde Martinitoren. De toren is een stadsmarkering in het landschap, natuurlijk ook door zijn hoogte”, vertelt Moehrlein.

Klimsport

De klimwand staat er overigens niet alleen voor de sier. Beginnende maar ook wedstrijdklimmers maken intensief gebruik van de toren om de klimsport te beoefenen. Moehrlein: “Door het ontwerp komt de overhellende zijde, de moeilijk beklimbare kant voor wedstrijden in de zon te staan, en de hellende zijde meer in de schaduw. Hiermee zijn de internationale klimtoernooien ideaal voor wedstrijdklimmers en goed voor de toeschouwers en camera’s te volgen.”Credit: M A D JOHANNESMOEHRLEIN  architekten


Credit: M A D JOHANNESMOEHRLEIN  architekten


Credit: M A D JOHANNESMOEHRLEIN  architekten

Deel dit artikel