Nieuws

KCAP wint prijsvraag voor ontwikkeling Hafner Konstanz

KCAP Architects en Planners heeft de stedenbouwkundige prijsvraag gewonnen voor de ontwikkeling van Hafner bij Konstanz. Na een selectieprocedure van twee rondes werden vijf van de twintig deelnemers op een shortlist geplaatst, waarna KCAP unaniem als winnaar werd gekozen.

Het plan van KCAP bevat een mix van 45 hectare woongebied en 15 hectare aan werkgebied. Daarin zijn onder andere 2600 appartementen voor 8000 inwoners opgenomen. Deze appartementen worden verdeeld over meerdere buurten in de heuvels van Konstanz. Op deze manier ontstaat een groene wijk. 


De ontwikkeling zorgt ervoor dat de stad uitbreidt naar het noordoosten en daarbij worden verschillende typologieën in het landschap geplaatst. De meeste typologieën zijn flexibel genoeg om zich in de toekomst aan nieuwe functies aan te passen. De ruggengraat van de wijk is een 'verbindende ring', een brede openbare ruimte met beschermde natuurgebieden, activiteiten, gemeenschappelijke tuinen, sportfaciliteiten en buitenruimten met publieke functies zoals scholen en kinderdagverblijven. 


De ring fungeert als ontmoetingsplaats en verbindende factor tussen de verschillende wijken. Het is hiermee een nieuw type openbare ruime dat antwoord geeft op de bijzondere ligging tussen landschap en stad. De groene ring is autovrij. In de rest van de wijk wordt het autoverkeer beperkt toegelaten en het gebruik van openbaar vervoer en langzame mobiliteitsvormen aangemoedigd. In strategisch geplaatste mobiliteitsstations worden parkeerplaatsen, huurauto's, elektrische voertuigen en deelfietsen aangeboden. Hiermee wordt de overstap naar andere vervoersmodellen makkelijker gemaakt. 

Deel dit artikel