Eerste steenlegging nieuwbouw Óscar Romerocollege Dendermonde

vrijdag 28 november 2014
timer 3 min
Het ontwerp van deze Belgische school is een eigentijds onderwijsgebouw met religieuze roots. Patrick Van Lembergen, voorzitter van het Óscar Romerocollege in het Belgische Dendermonde en Daniël Geerts van DBFM Scholen van morgen, plaatsten de eerste steen van de nieuwbouw op donderdag 27 november 2014.

De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege vindt plaats op de bestaande locatie van de scholengemeenschap in Dendermonde en omvat twee nieuwe onderwijsgebouwen: een lesgebouw en een sportgebouw. De bestaande speelpleinen worden uitgebreid met twee nieuwe pleinen. Een nieuwe, overdekte promenade verbindt de locatie met de binnenstad van Dendermonde. Deze overdekte route verbindt de bestaande en nieuwe gebouwen met elkaar en voert de leerlingen langs de verschillende pleinen. De nieuwbouw omvat in totaal 4.100 m².
 

De nieuwbouw betreft een uitbreiding van het bestaande gebouw. dJGA is verantwoordelijk voor het architectonisch en bouwkundig ontwerp, de bouwkundige uitwerking en detaillering van de vaste inrichting.

 

Modern en fris ontwerp stimuleert de scholier

Het Óscar Romerocollege krijgt een eigentijdse uitstraling door het gebruik van veel glas. Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van dJGA zijn de gebruikers van het gebouw. Het gebouw moet leerlingen en leraren stimuleren in hun educatie. Daarom bevat het ontwerp frisse en speelse kleuren. Het ontwerp zorgt voor veel daglicht waardoor bezoekers in het gebouw contact houden met de omgeving. Het daglicht komt tot in het hart van het schoolgebouw zodat de lokalen van twee zijden volop daglicht krijgen. “Een goed verlichte werk- en studieplek is plezierig werken en het verhoogt de productiviteit,” zegt Rien Trouborst, senior-architect bij dJGA.
 

In het hart van het nieuwe schoolgebouw is de looproute verbonden met een ruimte waarin een doorgaande trap alle lagen verbindt. Deze trap voert bezoekers omhoog langs alle verdiepingen met onderweg steeds een ander uitzicht op de omgeving van het gebouw. De flexibele opzet van het onderwijsgebouw maakt het toekomstbestendig. Zo is het mogelijk om lokalen gemakkelijk om te bouwen voor meer studieplekken.
 

Ruimte voor religie

De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege beschikt over duidelijke zichtlijnen op de Onze Lieve Vrouwekerk. “We wilden de katholieke roots van het Óscar Romerocollege in het ontwerp op een subtiele wijze verwerken. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat er vanuit het schoolgebouw steeds zicht is op de Onze Lieve Vrouwekerk,” aldus Maurits Algra, directeur-architect bij dJGA.
 

De verbinding tussen de pleinen en de promenade van het onderwijsgebouw met de binnenstad van Dendermonde zorgt ervoor dat de nieuwbouw naadloos aansluit bij het historisch centrum van de Belgische stad.
 

Het nieuwe gebouw van het Óscar Romerocollege wordt mogelijk gemaakt door de publiek-private samenwerking van Scholen van Morgen. Dit bouwprogramma omvat de nieuwbouw van 165 scholen in België, waarvan dJGA er negen ontwerpt. De verwachting is dat de nieuwbouw van alle 165 scholen in 2017 gereed is. Scholen van Morgen heeft al meer dan 40 bouwwerven opgestart.
 

De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege wordt uitgevoerd door aannemer THV Jan De Nul – Van Laere, die ook het onderhoud doet van het bestaande schoolgebouw. Het nieuwe schoolgebouw wordt naar verwachting in april 2016 opgeleverd.

 

Meer over scholenbouw

De meest recente editie van magazine Stedebouw & Architectuur legde de focus op scholenbouw, onder meer over samenwerkingsprojecten, de transitie in de scholenbouwopgave en allerlei praktijkvoorbeelden van gerealiseerde projecten.
 

Dit nummer lezen? U kunt sinds kort terecht in onze digitale bibliotheek om recent verschenen nummers van onze magazines te lezen. Hiervoor dient u een lezers- of bedrijfsaccount op ons platform te hebben. Bekijk hier de voordelen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Eerste steenlegging nieuwbouw Óscar Romerocollege Dendermonde

Eerste steenlegging Óscar Romerocollege. Foto door Koen van Cauwenberge

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »