Nieuws

Duurzame sociale woningen

Blue Casco van Alvon en Heembeton is een van de winnaars van de wedstrijd niaNesto.  

Duurzame sociale woningen

Na een spannende finale wonnen vijf woningbouwers in Utrecht op 22 november een bijzondere prijs. Zij zien hun bouwconcept volgend jaar in werkelijkheid verrijzen in diverse nieuwbouwwijken in Nederland. Vanwege het innovatieve karakter van niaNesto en de grote mate van zeggenschap voor de uiteindelijke bewoners zijn eigenlijk duurzaamheid en de huurders de grote winnaars van dit revolutionaire project. niaNesto is een innovatief nieuwbouwtraject in de sociale huursector met een wedstrijdelement. Huurders, gemeentes, corporaties en conceptaanbieders werken hierbij intensief samen aan duurzame, flexibele huurhuizen zonder energierekening. Tientallen woningbouwers deden mee om tot de laatste vijf, winnende bouwconcepten te behoren. 
 
In het Zijdebalen Theater in Utrecht reikte Meindert Smallenbroek, directeur Woningbouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de prijzen uit aan de winnaars: Volker Wessels, Dura Vermeer, WeBuildHomes, Blue Casco en de Klaassen Groep.

Enthousiaste huurders

Alle bouwconcepten zitten zo goed in elkaar dat de woningbouwers elkaar nauwelijks ontliepen. De finale was daarom zo spannend dat voor sommigen van de vijf winnaars de winst als een heuse verrassing kwam. Ook de huurders waren aangenaam verrast. Behale dat ze genoten van een feestelijke avond, namen ze de stemming zeer serieus en stelden terecht kritische vragen. Die gingen meer dan eens over andere zaken dan techniek: 'Leuk al die mogelijkheden en dat het duurzaam is, maar kunnen de ramen ook naar binnen open? Ik wil toch zelf kunnen zemen.' Al met al gaven de huurders aan onder de indruk te zijn van het aanbod en echt te willen gaan wonen in een niaNesto-huis.

Eerste drie gemeentes

Conceptaanbieders, gemeentes, corporaties én huurders realiseren samen minstens 50 unieke sociale huurwoningen. Binnen één jaar tijd – van idee tot bouw. De vijf winnende concepten kennen elk een menukaart met elementen waarmee huurders aan de slag gaan. Zo stellen ze hun eigen duurzame, energierekeningloze woning samen. In Arnhem, Utrecht en Nijmegen zullen de eerste 50 niaNesto-huizen worden gebouwd. De verwachting is dat meerdere gemeentes zullen volgen.

Genomineerd voor Bouwpluim

niaNesto is genomineerd voor de Nederlandse Bouwpluim, die de Stichting Nederlandse Bouwpluim elk jaar uitreikt aan bijzondere voorbeeldprojecten voor ketensamenwerking in de bouw. Op 6 februari 2013 reikt juryvoorzitter Elco Brinkman de Bouwpluim uit tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.

 Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel