Nieuws

Industrieel karakter wijk Hengelo maakt plaats voor duurzaamheid

Een nieuwe wijk in de stad Hengelo, waar ooit de Seahorse Fabriek gevestigd was, krijgt NOM-woningen. Daarnaast is door KAW-architecten voor deze wijk nagedacht over klimaatadaptiviteit.

In de voormalige Seahorse Fabriek werden allerlei soorten hand- en keukendoeken geproduceerd. Het terrein staat nu leeg en wordt getranfsformeerd naar een bijzonder woongebied midden in de stad. Ontwikkelaar VanWonen gaf KAW-architecten de opdracht een hele nieuwe wijk te ontwerpen, van woning tot woonomgeving, en hierbij betaalbaar wonen mogelijk te maken.Nul op de meter

De woningen krijgen een industriële uitstraling door bijvoorbeeld gebruik te maken van robuuste materialen en verfijnde kozijnen. Er komen nul-op-de-meterwoningen en de openbare ruimte wordt klimaat ingericht zodat de wijk is voorbereid op de toekomst, onder andere door de integratie van ecologie en waterbuffering. 
De wijk wordt niet alleen nieuw, er is ook ruimte voor oudheid en karakter. Zo is het gelukt een deel van de oude sheddaken van de fabriekshal te bewaren. Hier kunnen toekomstige eigenaren zelf een spectaculaire woning in laten bouwen. Ook blijft een oude fabrieksmuur staan die wordt geïntegreerd in de erfafscheidingen op het terrein.

Betaalbaar 

De wijk heeft een ieder wat wils te bieden. Er komen verschillende soorten woningen, waarmee wordt voorgesorteerd op de opgaven waar de steden voor staan: starterswoningen en betaalbare gezinswoningen maken net zo goed deel uit van de buurt als levensloopbestendige woningen met tuin, gelijkvloerse appartementen en dus ook vrije kavels voor zelfbouw.

Deel dit artikel