Nieuws

Vlotwateringbrug biedt onderkomen voor vleermuizen

Begin oktober is de Vlotwateringbrug in Monster (gemeente Westland) in gebruik genomen. De brug staat ook wel bekend als de ‘vleermuisbrug’ om zijn unieke functie; in drie brugonderdelen bevinden zich verblijfplaatsen voor vleermuizen. “Een schoolvoorbeeld van hoe een functioneel object ook de natuur kan dienen,” aldus Marcel Schillemans van de Zoogdiervereniging.

Beton als verblijfplaats

Voor een stabiel en aangenaam klimaat is er gekozen voor een constructie van beton. In de betonnen massa van de brug zitten sleuven die vanaf de onderzijde bereikbaar zijn. Deze maken deel uit van een patroon van groeven in de betonnen boog. Zo zijn er aan de onderzijde van het brugdek en in de metselwerk balustrade zomerverblijven opgenomen. In het brughoofd bevindt zich nog een winterverblijf.


De 25 meter lange brug overspant de Vlotwatering en markeert de entree van de Poelzone. Door zijn gebogen vorm biedt de brug een open zicht op het gebied. De houten lamellen aan de zijkanten zijn verder uit elkaar geplaatst, waardoor openheid ontstaat die verband houdt met het water en de oevers. Om het S-vormige dek te ondersteunen is een drukboog schuin onder de brug gelegd.


De brug is ontworpen door NEXT architects en gerealiseerd door Kroes aannemingsbedrijf B.V.


Poelzone

De Poelzone is een langgerekt gebied gelegen in het Westland, tussen de bestaande kernen van ’s-Gravenzande, Naaldwijk en Monster. Langs de Vlotwatering en de Monsterse vaart wordt een nieuwe groene recreatieve verbinding aangelegd met natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen. De nieuwe vleermuisbrug past goed in dit plan.
 

Innovatie: brug 3D-printen

Een brug verbinden met de natuur is een innovatief concept. Ook innovatief is een brug 3D-printen, iets wat MX3D binnenkort gaat doen in Amsterdam.

Deel dit artikel