Een tweede leven: Havenloods de Vlijt

woensdag 28 mei 2014
timer 3 min
Een vervallen, in onbruik geraakte havenloods aan het Apeldoorns Kanaal in het centrum van Apeldoorn is gerenoveerd en herbestemd. In opdracht van Steiger 11 ontwierp awg architecten in loods de Vlijt drie patiowoningen en een kadewoning. Oorspronkelijke details werden zo veel mogelijk bewaard en in ere hersteld; nieuwe toevoegingen werden gemaakt om de loods niet alleen functioneel, maar ook stedenbouwkundig-architectonisch een tweede leven te geven.

 

Havenloods de Vlijt is een beeldbepalend historisch pand aan de Vlijtsekade in Apeldoorn en maakte deel uit van een reeks directeurswoningen, loodsen en fabrieken aan het uit de 19e eeuw stammende Apeldoorns Kanaal. Binnen de grootschalige herontwikkeling van de kanaalzone in Apeldoorn werd in 2012 gestart met de uitvoering van de eerste fase van het project Vlijtsekade. Door de nieuwbouw van woningen dreigde de loods stedenbouwkundig weg te vallen. Daarom werd binnen het industriële karakter van de loods een grijs sheddak met daklichten op het pand geplaatst: een herinnering aan dat wat nooit bestaan heeft. De oost-, zuid- en westgevel werden gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke gevelankers, hijsbalken, ladders, lateien en hoeklijnen behouden bleven. De bestaande houten kozijnen werden vervangen door kozijnen met een gelijke raamverdeling en ranke profilering. Alle kozijnen en details zijn in eenzelfde zwartbruine kleur geschilderd.

 

De loods is opgebouwd uit acht nagenoeg gelijke traveeën van drie meter. Op basis hiervan zijn vier noord-zuid georiënteerde woningen van steeds twee traveeën breed ontworpen. Het concept voor de architectuur is gebaseerd op de begrippen licht, lucht en ruimte.

 

Licht

De ontsluiting van de woningen is achter de noordgevel georganiseerd in een ‘steeg’, om de aanwezige gevelopeningen in de oost- en zuidgevel maximaal benutten ten behoeve van het woonprogramma. Aan het einde van de ‘steeg’ is aan de kade als tweede nieuwe toevoeging een gebouwhoge beglaasde entreepartij gemaakt met een markante rode taatsdeur. De ‘steeg’ wordt begrensd door een nieuwe binnengevel met de voordeuren naar de woningen en geïntegreerde bergingen voor vuilbakken en meterkasten. 

 

Lucht

De kadewoning heeft een loggia aan de oostgevel met uitzicht over het kanaal. De drie andere woningen hebben een buitenruimte in de vorm van een patio die lucht en extra licht in het hart van de woning brengt. De buitenruimte vormt hier het hart van de woonvloer.

 

Ruimte

De vrije hoogte op de verdieping van de bestaande loods was onvoldoende voor de gewenste woonkwaliteit. Het sheddak - ter vervanging van het oorspronkelijk platte dak - zorgt voor voldoende hoogte in de leefruimtes aan de oost- en zuidgevels. Bij de patiowoningen is er tevens gewerkt met een split level vloer. Het vloerpeil van de helft van de eerste verdieping is hier met bijna een meter verlaagd en biedt plaats aan de keuken en eetruimte. Naast de patio bevindt zich een trap vide waardoor het licht van de sheds en de patio tot in de hal op de begane grond wordt gevoeld. Rond deze hal zijn alle slaapkamers, het sanitair en de overige ruimtes georganiseerd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Een tweede leven: Havenloods de Vlijt

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

The Family biedt veel variatie en keuze midden in de stad

12 dec 2023

Vandaag en morgen (12 en 13 december) krijgen bewoners in Delft de sleutel van hun woning in The Family. Dit…

Lees verder »