Nieuws

BAM bouwt in Utrecht 's werelds grootste fietsenstalling

BAM start in opdracht van de gemeente Utrecht met de werkzaamheden voor de bouw van ’s werelds grootste fietsenstalling als onderdeel van de revitalisatie van het Stationsgebied in Utrecht. Het drie verdiepingen tellende fietsenparkeergebouw biedt plaats aan 12.500 fietsen.

 

Het vernieuwde Stationsplein Oost, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten te Rotterdam, zal de entree tot de stad Utrecht vormen. BAM start de uitvoering medio juni 2014. Het eerste deel op de plek van het inmiddels gesloopte taxiplatform zal begin 2016 gereed zijn; de complete voltooiing staat gepland in 2018.

 

 

Het Stationsplein Oost wordt gemarkeerd door een iconisch dak

Boven de fietsenstalling wordt het nieuwe Stationsplein Oost gerealiseerd. Het Stationsplein wordt door arriverende reizigers betreden vanuit de Openbaar Vervoers-Terminal (OVT). Vanaf het Stationsplein kunnen reizigers ervoor kiezen om het vernieuwde winkelcentrum van Hoog Catharijne te betreden of om via de brede trappartijen aan de noord- en zuidzijde van het plein langs de nieuwe plinten van Hoog Catharijne de stad te bereiken. Het Stationsplein Oost wordt gemarkeerd door een iconisch dak dat zorgt voor een beschutte droogloop tussen de OVT en het vernieuwde winkelcentrum van Hoog Catharijne.

 

Brede opdracht

De opdracht aan BAM omvat in eerste instantie de realisatie van de bouwkuip en de Hoogstaande Openbaar Vervoers-baan (HOV) met viaduct, inclusief de realisatie van de spoorconstructie. De intentie is om tevens opdracht te verlenen  voor de realisatie van de kelderbak en de fietsenstalling, diverse aansluitingen op bestaande gebouwen (OVT, Hoog Catharijne en drie tunnelaansluitingen), een constructieve plaat ten behoeve van het Noordgebouw, een constructieve plaat ten behoeve van het Voorzetgebouw Nieuw Hoog Catharijne, het dak, de installaties (voor onder meer elektriciteit en verlichting) voor de stalling en het plein en liftinstallaties en roltrappen. Daarnaast behoren de volledige terreinafwerking en pleininrichting tot de opdracht.

 

Het project wordt gezamenlijk door BAM Utiliteitsbouw en BAM Civiel uitgevoerd in een dynamisch stedelijke omgeving. Bij de uitvoering is de bereikbaarheid en doorstroming van het drukke verkeer een belangrijk uitgangspunt.

  

Meer weten over 's werelds grootste fietsenstalling en fietsparkeren in Utrecht?  Download hieronder een uitgebreid interview  met Frans-Jan van Rossum over deze onderwerpen. Het interveiw is gepubliceerd in Stedebouw & Architectuur thema-editie Parkeren.

ruimbaanvoordefietsinutrecht.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel