Nieuws

Gebouw X van TU Delft daagt studenten uit

Het nieuwe gebouw X van de TU Delft stimuleert studenten zichzelf te ontplooien. Het is een gebouw waar onderwijs, cultuur, sport en ontspanning samenkomen. Aanleiding voor de bouw van dit complex was de groei van het aantal studenten. Het gebouw is begin dit schooljaar geopend.

Het gebouw bevindt zich tussen twee bestaande gebouwen van de TU Delft. Architectenbureau Kraaijvanger heeft met een architectonisch eigenzinnig en krachtig gebaar invulling gegeven aan de toegankelijkheid en zichtbaarheid voor studenten, onderzoekers en medewerkers. Aan de buitenkant geven grote zwarte kaders bovenop een lichte plint het gebouw een stoer en uitdagend karakter. De entree onderbreekt de plint en nodig uit de centrale hal binnen te treden. 


De grote hal is van X is de Playground. Een serie daklichten, die direct zichtbaar is bij binnenkomst, zorgt voor een zee van licht die de bruisende dynamiek voelbaar versterkt. De bezoeker wordt verleid X te gaan ontdekken door de ontvangst en de vele doorkijkjes. Grote vensters bieden een inkijkje in de multifunctionele ruimtes op de verdieping. Aan het einde van de Playground ligt de toegang tot de buitensportaccommodaties. Een bijzonder detail is dat het grote venster in het kader boven de entree in zijn geheel kan worden geopend. Dit maakt het een geschikte plek voor een bijzonder optreden of presentatie op het voorplein. Op de centrale hal komen twee hoofdroutes uit die bezoekers leiden naar een divers programma, zoals een dojo, een body- en mind ruimte, onderwijslokalen, verschillende horecapunten, een concept store en een NOC*NSF gecertificeerde sporthal. Het gebouw is een ideale setting voor ontdekking en kruisbestuiving tussen sport, cultuur en onderwijs. 

Deel dit artikel