Nieuws

Duurzaam tiny house op Tweede Wereldoorlog bunker in Leiden

Froscen Architecten heeft tijdens het RAP Leiden programmaonderdeel Stadscafé een tiny house concept onthuld: FOON. Het ontwerp bestaat uit vier losstaande microhuizen bovenop een betonnen complex, een voormalig telefoonbunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Compact cluster

De bunker in het centrum van Leiden aan de Morsweg heeft muren tot wel drie meter dik en is grotendeel overgroeid met klimop. Froscen Architecten zet hier bovenop vier afzonderlijke tiny houses, ieder met een oppervlak van zo’n 38 m2 en alle benodigde faciliteiten. “Een compact cluster op een klein oppervlak,” aldus het bureau.


Tiny house FOON impressie.
© Froscen Architecten


Ieder huisje heeft twee verdiepingen en een buitenterras. Op de eerste verdieping bevinden zich het woongedeelte en de keuken, met ruimte voor een eettafel en bank met opbergruimte. Op de tweede verdieping is ruimte voor een tweepersoonsbed, een zithoek, een ingebouwde kledingkast en de badkamer met douche en toilet.
 

Duurzaam concept

De constructie bestaat bijna volledig uit populierenhout van Thermowood, een contrast met het beton van het onderliggende gemeentelijke monument. De gevel heeft een houten ribbenstructuur tegen een zwarte achtergrond, waardoor deze van kleur lijkt te veranderen in het voorbijgaan.


Interieur tiny house FOON
© Froscen Architecten


Het FOON-concept is duurzaam van aard. Zo hebben de huisjes muren van ongeveer 30 cm dik voor een sterk isolerende functie en worden ze op natuurlijke wijze gekoeld door de koude lucht uit de bunker. In het ontwerp zijn verder o.a. meegenomen: de opvang van regenwater, een zonneboiler in de nok, led-verlichting, energieopwekking met zonnecellen, elektrisch koken en een droog toilet.


Plattegrond tiny house FOON
© Froscen Architecten


Het ontwerp van architect Simon George van Froscen Architecten is gemaakt naar aanleiding van een oproep aan architecten om een tiny house te visualiseren
in de stad.  

Deel dit artikel