Nieuws

PowerWindow wint 'Living Daylights Innovation Award 2015'

PowerWindow van Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo is winnaar van de Living Daylights Innovation Award 2015’. De jury die de prijs toekende werd voorgezeten door Mick Eekhout.

 

Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo ontwikkelden PowerWindow, een revolutionaire coating, waarmee een deel van het licht dat een raam binnenkomt omgezet wordt naar elektriciteit. 

 

Hoe werkt de techniek achter PowerWindow?

In Energiepodium.nl legde Grapperhaus uit hoe PowerWindow werkt: "Als de zon op een gewoon raam schijnt, gaat de straling er volledig doorheen. Wij brengen een coating tussen dubbelzijdig glas aan, die zo'n 20 procent van het zonlicht pakt. Dat licht wordt geabsorbeerd en weer geëmitteerd op een andere golflengte. Het is vergelijkbaar met hoe een glow-in-the-dark ster werkt, alleen zo'n ster zendt licht uit op een groene golflengte. Ons materiaal zendt licht uit in ‘near' infrarood, wat je niet ziet. Dat licht komt in het glas terecht. Door totale interne reflectie wordt het licht naar de zijkant van het raam getransporteerd. In het frame zitten zonnecellen, die het licht omzetten in stroom. Omdat onze coating licht verspreidt over de gehele golflengte, blijft de coating kleurloos."


Upgrading van jaren zestig flats  

De jury is enthousiast over het product en ziet veel mogelijkheden in de energetische upgrading van jaren zestig flats met veel gevelglas en weinig ruimte voor PV. De jury constateert dat er nog flinke hobbels zijn te nemen in de doorontwikkeling van de PowerWindow. "De schijnbare eenvoud zal in de praktijk nog wel wat technologische innovaties en doorzettingsvermogen van de ontwikkelaars nodig hebben om het tot een regulier product om te zetten." Volgens de ontwikkelaars van PowerWindow zijn de obstakels te overzien. Over een jaar willen ze de eerste grootschalige projecten draaiende hebben. 


Meer weten?

Informatie over de SLD Award 2015 is te vinden op www.livingdaylights.nl
Deel dit artikel